Wat gebeurt er met al dat elektronisch afval?

Nieuwsartikel - 5 maart, 2008
Greenpeace lanceert een nieuw rapport 'Toxic Tech: not in our backyard'. Het onthult de onduidelijkheid over het lot van miljoenen tonnen afgedankte elektronische apparaten, die metalen en vaak ook giftige stoffen bevatten. De steeds toenemende hoeveelheid elektronisch afval lijkt aan elke controle te ontsnappen.

Elektronisch afval gedumpt op een Chinees recyclageterrein met een etiket waar duidelijk opstaat dat het voor een Californisch recyclagebedrijf bestemd was.

De bindende regelgevingdie Europese Unie vastlegde heeft zijn doeltreffendheid nog nietbewezen. Naar schatting 6 miljoen ton Europees elektronisch afvalwordt nog steeds niet gerecycleerd. In de Verenigde Staten is deuitvoer van 'e-waste' naar Azië en Afrika zelfs nog wettelijktoegestaan. Marktleider Nokia recycleert slechts een povere 2 % vande gsm's die het verkoopt. De belangrijkste computerproducenten doennet iets beter maar het percentage gerecycleerde computers is niethoger dan 9 %.

Gedurende lange tijdwerden afgedankte elektronische producten gedumpt in landen als Chinaen Indië door afvalhandelaren die snel winst wilden maken.Momenteel neemt het elektronisch afval van deze landen zelfrazendsnel toe. In Afrika en Azië rezen geïmproviseerderecyclageterreinen als paddenstoelen uit de grond. Onderbetaaldegastarbeiders hanteren er primitieve methodes om de waardevollemetalen uit de apparaten te halen. Deze onorthodoxe recyclageveroorzaakt massale milieuvervuiling en is schadelijk voor degezondheid van de arbeiders en omwonenden.

Oplossingen

Om het probleem op telossen moeten de elektronicabedrijven de gevaarlijkste giftigestoffen uit hun producten weren en hun recyclageprogramma'sverbeteren. Temeer omdat ze zelf de vraag naar het laatste nieuwemodel creëren. Maar Philips bijvoorbeeld schuift de verantwoordelijkheid af op de consument en de overheid. Aangezien debedrijven dus niet uit eigen beweging aan de oplossing werken, dwingteen strenge regelgeving zich op. In Japan blijkt dat alvast tewerken, waar Sony 53 % van haar oude producten terugneemt.

Guide to greener electronics

Sinds augustus 2006 heeftGreenpeace een klassement dat de elektronicaproducenten rangschikt opde inspanningen die ze leveren om giftige stoffen te verwijderen enop hun recyclagebeleid. Er is al vooruitgang geboekt maar er is nog werkaan de winkel!

Raadpleeg het klassement

U kunt de druk op de ketelhouden door de elektronicaproducenten uit te dagen ommilievriendelijkere producten te maken.

Onderwerpen