Een klimaatark in Buenos Aires

De klimaatveranderingen brengen miljoenen mensen in gevaar

Nieuwsartikel - 10 december, 2004
Ter gelegenheid van de tiende zitting de Conferentie van de Partijen (COP10) over de klimaatverandering heeft Greenpeace een reusachtige ark gebouwd, 30 meter lang en 7 meter hoog. De ark staat op het Plaza de Republica, vlakbij de beroemde obelisk, en moet overheden over de hele wereld eraan herinneren dat er miljoenen levens in gevaar zijn als de klimaatverandering niet binnen de perken wordt gehouden.

Greenpeace nodigde 'klimaatvluchtelingen' uit op de reuzachtige ark in het centrum van Buenos Aires. De klimaat ark wil de regeringen op de COP10 klimaatgespreken herinneren aan de miljoenen levens die in gevaar zijn door de klimaatveranderingen.

De COP10 is een belangrijk evenement omdat Rusland onlangs het Kyoto-protocol geratificeerd heeft en we dus aan de vooravond staan van de effectieve start van dat protocol in februari 2005. Het is dan ook het ideale moment om de balans op te maken en meteen twee belangrijke principiële kwesties op tafel te gooien: hoe vermijden we dat onze menselijke activiteiten een 'gevaarlijke' klimaatverandering op gang brengen? En hoe spelen we in op de gevolgen van de opwarming van de aarde die we vandaag al beginnen te ondervinden?

Volgens de meest recente wetenschappelijke gegevens kunnen wordt de opwarming van de aarde 'gevaarlijk' als de temperatuur met meer dan 2ºC stijgt, vergeleken met de pre-industriële periode. Ook de Europese Unie deelt dat standpunt. Wat moeten we doen om die stijging te vermijden? Wel, tegen 2050 zouden de geïndustrialiseerde landen de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 80% moeten verminderen. Het huidige Kyoto-protocol is daarin een belangrijke, maar slechts een eerste stap.

Onderwerpen