Philips stijgt opvallend in elektronicaklassement

Nieuwsartikel - 1 april, 2009
Greenpeace publiceert de elfde editie van de Guide to Greener Electronics, het internationale klassement van elektronicaproducenten. Grootste stijger is Philips. Het bedrijf zette in februari 2009 grote stappen voorwaarts met zijn afvalbeleid. Grote dalers zijn HP, Dell en Lenovo: zij kwamen terug van hun belofte om vanaf 2009 alleen nog maar apparaten zonder de giftigste stoffen te maken.

'Guide to Greener Electronics'

Philips stijgt door zijn verbeterde afvalbeleid van de vijftiende naar de vierde plaats. Het bedrijf zal de kosten voor recyclage van zijn producten voor eigen rekening nemen.

Strafpunten

HP, Dell en Lenovo zakten in het klassement. Zij kregen een strafpunt voor het intrekken van de belofte, dat al hun apparaten eind 2009 vrij zouden zijn van de schadelijke bestanddelen pvc en broom. Maar de bedrijven geven nu aan dat zij dit niet gaan waarmaken. Dell en Lenovo verkopen al wel een aantal modellen die minder pvc en broom bevatten. HP daarentegen maakt nog geen enkele computer zonder deze giftige stoffen. De computers van concurrent Apple zijn nu al bijna gifvrij.

Duurzame elektronica

Doel van het klassement is de elektronica-industrie duurzaam te maken. Bedrijven moeten gifvrije producten op de markt brengen en deze op een goede manier inzamelen en verwerken. Greenpeace wil ook dat bedrijven hun energieverbruik terugdringen om de wereldwijde klimaatverandering een halt toe te roepen.

Bekijk hier het nieuwe elektronicaklassement

Onderwerpen