Greenpeace houdt GGO-schip tegen in Poolse wateren

Nieuwsartikel - 18 november, 2005
Greenpeace hield het lossen tegen van de 'Hope', een schip dat 25.000 ton genetisch gemanipuleerde (GGO) soja van Argentinië naar de Poolse haven Gdynia bracht. Greenpeace activisten uit tien Europese landen omsingelden het schip met rubberbootjes en ketenden zichzelf vast aan het anker zodat het de kust niet kon bereiken om daar haar controversiële lading af te zetten. De actie is een protest tegen de milieuproblemen die veroorzaakt worden door GGO-landbouw.

Greenpeace houdt het lossen tegen van de 'Hope', een schip dat 25.000 ton genetisch gemanipuleerde (GGO) soja van Argentinië naar de Poolse haven Gdynia bracht.

In Argentinië veroorzaakt GGO-soja grote milieuproblemen, zoalsontbossing, dramatische toename van het gebruik van giftigeonkruidverdelgers en onvruchtbaarheid van de bodem (*).

"Het grootste deel van de GGO-soja die in Polen geïmporteerd wordt,wordt gebruikt als dierenvoeder", zei Geert Ritsema, GGO-campaigner bijGreenpeace International. "Het is absurd dat Poolse varkens het milieuaan de andere kant van de wereld opeten. Dit moet ophouden en we eisendat de vleesindustrie deze import onmiddellijk stopt."

Polen is snel aan het evolueren tot een doorgang voor GGO-soja die inde Europese voedselketen terechtkomt. De laatste vijf jaar is de importvan GGO-soja van Argentinië naar Polen met een factor zes gestegen.Vleesbedrijven in Polen - vaak in buitenlandse handen - die GGO-sojaaan varkens en kippen voederen, verkopen hun producten niet alleen inPolen, maar voeren deze uit naar andere Europese landen zoals België,Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië, Nederland, Litouwen en Roemenië.De meerderheid van de Europeanen verzet zich tegen GGO-voeding, maardoor een hiaat in de EU-etiketteringswetgeving, hebben ze niet hetrecht om "nee" te zeggen tegen dierlijke producten afkomstig van dierendie met GGO's werden gevoederd.

(*) Voor meer informatie over milieu- en gezondheidsproblemen verbonden aan GGO's, zie Greenpeace briefings Environmental and health concerns of genetically engineered (GE) crops in animal feed en The expanding soybean frontier. Argentina's dangerous reliance on genetically engineered soybean.

Onderwerpen