Greenpeace beelden in de prijzen

Nieuwsartikel - 24 februari, 2006
Twee Greenpeace foto’s hebben prijzen gewonnen op de prestigieuze World Press Photo Awards. De eerste is een foto van de grootste rivier ter wereld die uitgedroogd is als gevolg van de zwaarste droogte in meer dan 40 jaar, de tweede toont de vergeten slachtoffers van kernenergie. ‘Deze beelden waarschuwen ons voor de gevolgen van onze verslaving aan vuile energie,' zei Gerd Leipold, Executive Director van Greenpeace International. ‘Een verslaving die ten koste gaat van de lokale gemeenschappen en het milieu’.

Natasha (12) en Vadim (8). Natasha werd geboren met microcephalie, Vadim heeft een beenderziekte en is mentaal mindervalide.

De effecten van extreme weersomstandigheden kregen het voorbije jaarveel aandacht. Een recordseizoen van Atlantische orkanen veroorzaaktevernieling onder de lokale Caraïbissche gemeenschappen, terwijl hetAmazonegebied onder erge droogte te lijden had. Daardoor kwam de focuste liggen op de risico's die met klimaatverandering verbonden zijn.

Voor de blijvende effecten van nucleaire energie was er veel minderaandacht, terwijl we de twintigste verjaardag van de ramp bijTsjernobyl naderen. Kernenergie is de gevaarlijkste technologie dieooit ontwikkeld is om elektriciteit op te wekken. De foto van Natashaen Vadim toont de vernietigende kracht van de nucleaire industrie.

'Deze beelden zijn niet enkel krachtig door hun kwaliteit,' zegt JohnNovis, Photo Editor bij Greenpeace, 'Maar ook door de boodschap die zebrengen. Ze geven een beeld van dit moment, maar ook een blik op hoe detoekomst er zou kunnen uitzien als we niet snel iets ondernemen.'

De winnende foto's werden genomen door de fotografen Daniel Beltra(Amazonegebied) en Robert Knoth (Tsjernobyl) in opdracht vanGreenpeace. Greenpeace zal in april een internationale tentoonstellingorganiseren met de portretten van Robert Knoth over de nucleairevernieling in de voormalige Sovjetunie.

Een grote rivierboot is vastgelopen op een zandbank tijdens de ergste droogte in veertig jaar in het Amazonegebied.