Heathrow: geen derde landingsbaan

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 26 maart, 2010
Geweldig nieuws dat kwam overgewaaid uit Groot-Brittannië: een belangrijke uitspraak in de rechtszaak die Greenpeace samen met een brede coalitie had aangespannen tegen de beslissing van de Britse overheid om de luchthaven Heathrow uit te breiden met een derde landingsbaan. De rechter geeft Greenpeace en zijn partners gelijk en maakte brandhout van de plannen. Een erg symbolische overwinning voor het klimaat!

Duizenden mensen hebben zich gemeld als mede-eigenaar van een terrein waar de derde landingsbaan van Heathrow zou komen.

In 2007 startte Greenpeace in Groot-Brittannië een campagne  tegen de uitbreidingsplannen voor de drukste internationale luchthaven ter wereld. We voerden actie op de luchthaven zelf en bijvoorbeeld ook bij de opening van een belangrijk nieuw metrostation. In januari vorig jaar kocht Greenpeace dan samen met enkele bekende Britten een stuk grond waar de landingsbaan zou moeten komen: de "Airplot" -campagne kwam van de grond

Overheid moet huiswerk overmaken

Greenpeace stapte samen met enkele partners en de lokale bevolking naar het Hooggerechtshof nadat de overheid haar beslissing voor een derde landingsbaan op Heathrow had bevestigd. Deze uitbreiding, die zou leiden tot sterke toename van Britse maar ook het internationale vliegverkeer, valt niet te rijmen met de uitdagingen van de klimaatverandering. Dat was het belangrijkste argument waarmee ook de rechter akkoord ging.

Het plan van de overheid voor een derde landingsbaan moet door deze rechterlijke uitspraak volledig van de baan. Bovendien moet de overheid haar hele visie op de luchthavenuitbreiding in heel land, die dateert van 2003, herbekijken in het licht van de Britse klimaatwet die gestemd werd in 2008. Een grote overwinning! Er zijn verkiezingen in mei en juni, maar Greenpeace verwacht nu van de volgende Britse regering dat die de plannen definitief van tafel veegt.

Belangrijk precedent

Het vonnis is van niet te onderschatten belang. Dat een grootschalig project als een nieuwe landingsbaan op Heathrow, waar de belangen zo groot zijn, effectief getoetst wordt aan de klimaatuitdaging, is symbolisch erg belangrijk. In Groot-Brittannië is het een precedent dat ook een impact zal hebben op andere dergelijke projecten zoals bijvoorbeeld nieuwe steenkoolcentrales.

De rechter geeft ook impliciet aan dat de Britse maar tegelijk ook onze algemene klimaatdoelstellingen moeilijk kunnen behaald worden indien de luchtvaart blijft groeien. De klimaatimpact van vliegen wordt namelijk al te vaak onderschat. Belangrijk is ook dat de rechter oordeelde dat het economische plaatje voor de uitbreiding van Heathrow er heel anders zou uitzien als de kosten van klimaatverandering in rekening worden gebracht.

Lessen trekken voor België?

Greenpeace hoopt dat dit de Belgische overheden aan het denken zet. Zo wil de Vlaamse regering in het kader van haar START-plan de vracht- en personenvluchten op de luchthaven van Zaventem zien verdubbelen. De uitbreidingsplannen voor de Brusselse ring en bijkomende logistieke terreinen passen trouwens ook in dat plan.

In Wallonië lijkt er dan weer geen rem te staan op de groei van de luchthavens. Hoe dit alles te rijmen valt met de klimaatuitdaging en dus de nood om emissies van transport drastisch naar beneden te halen, is een raadsel. Want ook al werkt ons land nog aan een volwaardige klimaatwet, je kan je nu al afvragen of enkele grote infrastructuurplannen daar wel mee te verzoenen vallen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.