100 % hernieuwbare energie in Europa tegen 2050? Het is mogelijk!

1 reactie
Nieuwsartikel - 8 juli, 2010
Hernieuwbare energie kan Europa een voorsprong geven in de wereldwijde technologierace. Even belangrijk zijn de besparing op snel stijgende brandstoffacturen, creatie van nieuwe jobs en lagere CO2-uitstoot. De nieuwe Energy [R]evolution van Greenpeace stippelt een 100 % groene energietoekomst uit voor Europa.

De nieuwe Energy [R]evolution van Greenpeace stippelt een 100 % groene energietoekomst uit voor Europa.

We lieten de studie samen met de European Renewable Energy Council (EREC) uitvoeren door het gerenommeerde Duits Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR). Bij de voorstelling in Brussel vandaag was niet niemand minder dan de Europese Commissaris voor Energie, Günther Oettinger, aanwezig.

Potentieel

Terwijl de EU zich bezint over haar visie op energie en economie in 2050, gaan China en de VS verder de weg op van innovatie en energieonafhankelijkheid. China heeft zelfs Europa voorbijgestoken voor wat de installatie van hernieuwbare energie betreft. De derde editie van het Europese scenario van de Energy [R]evolution toont aan dat de EU haar leiderspositie kan heroveren op voorwaarde dat energie-efficiëntie en technologie van hernieuwbare energie op een degelijke manier worden ontwikkeld binnen een modern stroomnet, waarbij steenkool en kernenergie niet langer nodig zijn.

Evolueren naar 100 % hernieuwbare energie tegen 2050 is niet alleen een goede zaak voor het klimaat, ook de economie vaart er wel bij. Steenkool en kernenergie belemmeren innovatie, terwijl hernieuwbare energiebronnen zorgen voor nieuwe technologie, nieuwe jobs en energiezekerheid. Om dit potentieel te verzilveren, moet de Europese Commissie de voordelen en de haalbaarheid bestuderen van een toekomst met 100 % hernieuwbare energie.

Ambitieus

De studie bewijst dat tegen 2050 niet minder dan 97 % van Europa's elektriciteit en 92 % van zijn totale energieverbuik uit hernieuwbare bronnen kan komen, waardoor Europa 95 % minder CO2 zal uitstoten. Deze energierevolutie vergt aanzienlijke investeringen, maar deze extra kost wordt ruimschoots gecompenseerd door een lagere factuur voor fossiele brandstoffen. Over de gehele periode tot 2050 bedraagt de netto besparing jaarlijks 19 miljard euro.

In vergelijking met andere energiescenario's voor de EU in 2050 is de Energy [R]evolution ambitieus, maar gebaseerd op realistische hypotheses die flexibel energie kunnen leveren op maat van lokale ondernemingen en gemeenschappen. Een gegarandeerde en evenwichtige mix van energiebronnen voor het Europese energiesysteem maken van de Energy [R]evolution de meest duurzame en geloofwaardige blauwdruk voor een echte energierevolutie.

Om de Energy [R]evolution in de praktijk te brengen, moet de EU zijn klimaatdoelstellingen waarmaken, niet langer massale subsidies uittrekken voor fossiele brandstoffen, en de oprichting van een sterke en propere economie actief ondersteunen.

Hier kunt u ook een samenvatting in het Nederlands lezen.

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Goethals zegt:

Enkele kernberichten hieruit voor de geïnteresseerden:

***energie-efficiëntie (38%)
*Efficiëntere elektrische appara...

Geplaatst 23 december, 2010 om 15:50 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.