Het Belgische klimaatbeleid is niet samenhangend

Binnenlandse inspanningen gaat in rook op door buitenlandse projecten

Nieuwsartikel - 25 januari, 2005
Het Belgische klimaatbeleid is niet coherent. Uit een rapport van Greenpeace blijkt dat de inspanningen die in België zelf gedaan worden, onmiddellijk in rook opgaan in het buitenland. Verschillende vervuilende energieprojecten in het buitenland, waarvoor de Nationale Delcrederedienst exportkredieten heeft toegekend, vertegenwoordigen een CO2-uitstoot die twintig keer groter is dan de inspanning die België in eigen land wil realiseren in het kader van de eerste fase van Kyoto.

De incoherentie van het Belgische klimaatbeleid

Het rapport schetst de rol van de overheidsdienst Delcredere bij het ontwikkelen van vervuilende energieprojecten in landen zoals India, China of Mexico. "Ons rapport toont aan hoe België zijn eigen Kyoto-inspanningen teniet doet, door in het buitenland een overdadige CO2-uitstoot te bevorderen. Het is toch absurd om in eigen land vervuilende technologieën te weren, en ze tegelijk te stimuleren in het buitenland" zegt Jean-François Fauconnier, klimaatcampaigner bij Greenpeace België. Er moet dan ook een herziening komen van de werking van de Delcrederedienst en de manier waarop die instelling exportkredieten toekent.

"Als de strijd tegen de klimaatverandering niet met kracht gevoerd wordt, dan zullen de landen van het Zuiden vanzelfsprekend de zwaarste factuur betalen," aldus Jean-François Fauconnier. "Louter geografisch zijn ze het meest bedreigd, en ze beschikken over de minste financiële middelen om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de klimaatverandering. Zij riskeren voluit de nadelen te ondervinden van het gebrek aan investeringen in hernieuwbare energie. En dan zwijgen we nog over de impact op de volksgezondheid van steenkoolcentrales of over de dramatische gevolgen van de ontbossing die sommige projecten met zich meebrengen<>

Zowel binnen als buiten de eigen landsgrenzen is het dringend nodig om investeringen te heroriënteren in de richting van energie-efficiëntie en de ontwikkeling van schone en hernieuwbare energie-technologieën.