Berging van hoogradioactief afval? Steek je hoofd niet in het zand en laat je stem horen!

2 reacties
Nieuwsartikel - 7 juni, 2010
Al 35 jaar lang produceren onze kerncentrales hoogradioactief afval. Tot op heden bestaat er geen goede oplossing voor het beheer van dit afval op lange termijn. NIRAS, de nationale instelling voor radioactief afval, wil het definitief en onomkeerbaar bergen in kleilagen op 220 meter diepte. Voor Greenpeace is deze optie onaanvaardbaar.

Kernafval van categorie B en C blijft radioactief gedurende honderdduizenden jaren. Plutonium bijvoorbeeld heeft minstens 244.000 jaar nodig om zijn stralingsactiviteit te verliezen.

Neem deel aan de publieke raadpleging van NIRAS

NIRAS wil dat de federale regering in 2010 een “principebeslissing” neemt over de berging van hoogradioactief afval. Die beslissing zal de lijnen uitzetten voor de komende jaren. Daarvoor heeft NIRAS een Afvalplan opgesteld dat, alvorens het aan de regering wordt voorgesteld, eerst voorligt bij een publieke consultatie van 7 juni en 6 september 2010. Jouw opmerkingen zullen in overweging genomen worden bij het opstellen van de definitieve versie van het Afvalplan dat NIRAS eind dit jaar aan de autoriteiten zal overmaken.

Reageer vandaag nog. Het definitief en onomkeerbaar opbergen van hoogradioactief afval, zonder de mogelijkheid om het te controleren of recuperen, is geen aanvaardbare optie.

Geef hier jouw commentaar op het Afvalplan van NIRAS.

Waarom vindt Greenpeace dit project onaanvaardbaar?

NIRAS stelt voor om het hoogradioactief afval en/of langlevend afval, ook wel afval van categorie B en C genoemd, te bergen op een diepte van 220 meter in de Kempense kleigrond. Daar zou het definitief en onomkeerbaar worden gestockeerd in stalen containers, waardoor er geen controle en recuperatie mogelijk is als er iets misloopt.

Kernafval ondergronds opbergen, definitief en onomkeerbaar, terwijl het honderdduizenden jaren gevaarlijk en radioactief kan blijven? Er is permanente controle nodig!

Als er op een dag een technologie bestaat om radioactiviteit te neutraliseren, kan ze niet meer toegepast worden op al het kernafval dat we intussen definitief begraven hebben.

Ongezien en onbekend... Maar wat zullen de toekomstige generaties daarvan denken?

Greenpeace kant zich tegen het Afvalplan van NIRAS. Ook jij kan dat doen door deel te nemen aan de publieke consultatie.

Bekijk in detail de kritiek van Greenpeace op het Afvalplan van NIRAS, net als de alternatieven die we voorstellen.

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Wilma zegt:

Menigeen maakt zich zorgen over de breuklijn... Op hoog niveau al uitgerekend wat een aardbeving voor invloed heeft op een eventuele opslag onder de g...

Geplaatst 22 juni, 2010 om 19:14 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Anja zegt:

Belgoprocess zelf stelt het ook nogal rooskleurig voor, tijdens een bezoek aan Isotopolis wist men mij te zeggen dat jullie het waarschijnlijk 'lollig...

Geplaatst 19 juni, 2010 om 1:44 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.