Nieuw Europees wetsvoorstel zal laatste oerbossen niet beschermen

Nieuwsartikel - 17 oktober, 2008
Vandaag maakte de Europese Commissie bekend hoe ze de strijd wil aangaan met ontbossing en illegale houtkap. Volgens Greenpeace staan de voorgestelde maatregelen mijlenver van de resolute aanpak die nodig is om de klimaatcrisis aan te pakken en de biodiversiteit te beschermen. Als Europa bossen effectief wil beschermen en de temperatuurstijging onder de twee graden Celsius wil houden, moeten het Parlement en de Raad het huidige wetsvoorstel versterken.

Bosbeheer in Afrika moet hervormd worden.

Het Commissievoorstel is de eerste echte Europese poging om de strijd aan te binden met illegale houtkap en ontbossing. De voorbije maanden schreven meer dan 125.000 mensen naar de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Ze betuigden hun liefde voor bossen via persoonlijke boodschappen en foto's en vroegen om een strenge regelgeving die een einde moet maken aan ontbossing en illegale houtkap.

Nood aan een strenge en bindende regelgeving

Greenpeace betreurt het zwakke voorstel van de Commissie. De Europese houtmarkt is een van de grootste ter wereld en dus hebben de Europese regels voor hout een wereldwijde impact. Greenpeace wil dat de regelgeving streng genoeg en bindend is om te verzekeren dat alle hout dat in de EU verhandeld wordt afkomstig is van goed beheerde bossen. Houthandelaars moeten worden verplicht om betrouwbaar bewijsmateriaal voor te leggen om de legaliteit van hun producten aan te tonen. De EU moet ook vragen aan handelaars om  sociale en  milieucriteria te respecteren. Ten slotte zijn er goede controlesystemen nodig om illegaal hout van de markt te weren.  

Plan Europese Commissie niet ambitieus genoeg

"De gevolgen van ontbossing zullen rampzalig zijn voor de wereldeconomie. Het plan dat de Commissie nu op tafel legt, volstaat niet om de opwarming van de aarde en het uitsterven van soorten te voorkomen", zegt An Lambrechts van Greenpeace. Greenpeace wil dat er een multilateraal fonds komt voor de bescherming van bossen. Op lange termijn moet daar voldoende in geïnvesteerd worden. Volgens de Commissie is er minstens twintig miljard euro nodig om de ontbossing te halveren tegen 2020. Maar het financiële schema dat de Commissie voorstelt, zal niet volstaan om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Vergeleken met de 2000 miljard euro die Europa kan vrijmaken om de financiële crisis het hoofd te beiden, is dat bedrag nochtans een peulenschil.

België moet klimaatvoorstel versterken

De Europese vraag naar vlees en landbouwgrondstoffen zoals soja en palmolie is een van de belangrijkste motoren van ontbossing. "Europa consumeert meer dan haar rechtvaardig aandeel van natuurlijke bronnen. Zonder een ambitieus plan om de Europese voetafdruk op de bossen te verkleinen zullen de laatste oerbossen en de dieren en planten snel verdwijnen", vreest An Lambrechts. Greenpeace roept de Belgische regering op om op de ministerraad van volgende week het klimaatvoorstel van de Commissie nog te versterken.

Liefde voor de bossen in beeld

U kunt alle foto's die sympathisanten inzonden om hun liefde voor de bossen te uiten  bekijken op www.flickr.com/groups/forestlove/

Bekijk ook de Greenpeace Forest Love video voor Barosso op basis van de beste foto's, die Greenpeace op 2 oktober overhandigde.

Onderwerpen