Internationale Dag van de Biodiversiteit

Nieuwsartikel - 22 mei, 2013
De ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’ op 22 mei biedt ons de gelegenheid om stil te staan bij de schoonheid van de bossen die wij elke dag verdedigen.


Tropische bossen

Onze campagne ‘Bossen’ is actief in drie streken met grote tropische bosgebieden: het Braziliaanse Amazonewoud, het Congobekken (vooral dan Kameroen, Gabon en Congo) en Zuidoost-Azië met Indonesië.

De cijfers voor deze gebieden doen je duizelen. In de Democratische Republiek Congo (DRC) alleen al zijn er 415 soorten zoogdieren, 11 000 soorten planten, 1 117 vogelsoorten en bijna 1 000 soorten vissen geteld.

 

De drie vermelde streken kennen een bijzonder rijke biodiversiteit. Maar die  wordt bedreigd door menselijke activiteiten die min of meer rechtstreeks te maken hebben met onze consumptiegewoonten. Of het nu gaat om de hout-, papier-, soja- of palmolie-industrie, we stellen telkens twee constanten vast. De biodiversiteit heeft het zwaar te verduren en de volkeren die voor hun overleven of hun welzijn afhankelijk zijn van het bos, hebben er vrijwel geen voordeel van. De biodiversiteit moet het op verschillende manieren ontgelden. Bossen kunnen worden aangetast door de aanleg van wegen of eenvoudigweg worden vervangen door uniforme plantages.

En natuurlijk wordt daarbij ook telkens het leefgebied van iconische soorten bedreigd. Indonesië telt nog maar 400 exemplaren van de schitterende Sumatraanse tijger …


Wegwerppapier, wegwerpbossen?

Tropische bossen zijn niet de enige schatkamers van de biodiversiteit die bescherming verdienen. Canada beschermt zijn bossen door onder andere een  Gids van wegwerppapier en duurzaam papier te publiceren.
Die gids is beschikbaar via een app voor smartphones.


Adembenemende schoonheid

In Rusland zet Greenpeace zich in voor het behoud van de ongerepte bossen in Komi, die deel uitmaken van het werelderfgoed van de UNESCO. Er wonen 40 soorten zoogdieren, waaronder de bruine beer, 200 soorten vogels waaronder roofvogels die zich voeden met vis. Omdat Greenpeace Rusland zich zorgen maakt om het grote aantal bosbranden, heeft de organisatie ook vrijwilligers opgeleid om dit probleem aan te pakken. Duitsland beschermt zijn oude beukenbossen met de hulp van iedereen.

Internationale Dag van de Biodiversiteit

Bossen verdienen al ons respect, zowel in het Noorden als in het Zuiden. Ze zijn niet alleen de thuishaven voor het grootste deel van de biodiversiteit op aarde, maar ze helpen ook het klimaatevenwicht te bewaren. Zo is bijvoorbeeld de ontginning of vernietiging van de tropische bossen alleen al verantwoordelijk voor  20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de wereldwijde emissie van de transportsector.

Er zijn meer dan voldoende redenen om de bossen te beschermen. Door de wetgevende procedures van dichtbij op te volgen, door onderzoek te doen op het terrein en door zoveel mogelijk mensen te mobiliseren, kunnen we erin slagen het onvermijdelijke te vermijden. Op deze Internationale Dag van de Biodiversiteit stellen wij u een reis rond de wereld voor. Natuurlijk altijd in de bossen. Droom zacht!

Biodiversiteit-