Japan doet het zonder kernenergie

4 reacties
Nieuwsartikel - 4 mei, 2012
Morgen leggen de Japanners de laatste van hun 54 kernreactoren stil. De derde grootste economie ter wereld stelt het dan volledig zonder kernenergie. En toch zal het licht niet uitgaan. Als Japan dat kan, onvoorbereid en in amper een jaar tijd, waarom volgt België dan niet?

Na de kernramp in Fukushima op 11 maart 2011 werd de ene na de andere Japanse kerncentrale uit productie genomen voor een langdurige inspectiebeurt. Experts gaven aan dat bij een volgende aardbeving andere kerncentrales hetzelfde lot zouden ondergaan als die van Fukushima Daiichi.

Morgen wordt de laatste van 54 Japanse kernreactoren, de kerncentrale van Tomari op het noordelijke eiland Hokkaido, uit productie genomen. Japan bewijst zo dat het perfect mogelijk is om op korte termijn uit de kernenergie te stappen.

Greenpeace roept de Japanse regering op om, zoals de meerderheid van de bevolking het wil, de gesloten kerncentrales niet opnieuw op te starten en volop te kiezen voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.



Bevoorrading

Ondanks het uitschakelen van 54 kernreactoren (ofwel 28 procent van de totale elektriciteitsproductie) komt de bevoorrading in Japan niet in het gedrang. De te verwachten zomerpiek in stroomverbruik zal worden opgevangen door een doorgedreven beleid dat energie-efficiëntie bevordert, energieverspilling tegengaat en de pieklast intelligent spreidt.

Ons scenario voor Japan toont aan dat het land perfect in staat is om alle kerncentrales vanaf mei 2012 definitief gesloten te houden én tegelijk zijn reductiedoelstelling voor broeikasgassen voor 2020 te halen.

Economische relance

In Duitsland werd duidelijk dat de stillegging van een aantal kerncentrales, gecombineerd met een investeringsbeleid in hernieuwbare energie, een grote economische relance in de hand kan werken. De sluiting van acht kernreactoren wordt bij onze buren moeiteloos opgevangen en creëert ook nieuwe banen. In 2011 waren er 382.000 mensen in de sector van de hernieuwbare energie tewerkgesteld, een stijging van 137 procent ten opzichte van 2004.

Een dergelijk relancebeleid kan de Japanse economie, die door de aardbeving en de kernramp zware klappen kreeg, veel meer opleveren dan het heropstarten van de kerncentrales.

Electrabel regeert het land

Op een jaar tijd heeft Japan onverwacht 54 kernreactoren gesloten. Waarom zou de geplande sluiting  van de drie oudste kernreactoren in België tegen 2015, die samen instaan voor 16 procent van onze stroombevoorrading, dan wel een probleem vormen?

Als de regering zou beslissen om de levensduur van deze oude reactoren te verlengen, dan heeft dit niets te maken met een zogenaamd energiebevoorradingstekort, maar alles met het slaafs volgen van GDF-Suez Electrabel.

Onderwerpen
4 reacties Reageren

(Niet-geregistreerd) Guy zegt:

Ik zou willen reageren op de vraag van dhr Johan Huysmans.
Als deze man zich goed zou informeren zou hij terugvinden dat Japan massaal investeer...

Geplaatst 29 mei, 2012 om 0:49 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

(Niet-geregistreerd) Marc zegt:

De nieuwste fabel om kernenergie te blijven promoten: de recente centrale verwerken het oude gevaarlijke kernafval, zodat er niets meer van overblijft...

Geplaatst 18 mei, 2012 om 12:09 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Johan Huysmans zegt:

Met welke elektriciteitsopwekking hebben ze de kernreactoren vervangen? Zijn deze dan wel (meer) ok. Zien we een transitie van fossiele brandstofcen...

Geplaatst 16 mei, 2012 om 21:51 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

(Niet-geregistreerd) Robert zegt:

Geachte, ben altijd al tegen kernenergie geweest en dan vooral i.v.m. het radioactief afval : het wordt ergens opgeslagen in de hoop dat er geen stral...

Geplaatst 16 mei, 2012 om 13:16 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 4 van 4 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.