Keniaanse oma van Obama krijgt zonnepanelen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 augustus, 2009
Jonge Kenianen van de “Solar Generation” van Greenpeace plaatsten zonnepanelen op de daken van de Senator Barack Obama-school in Kogelo en het huis van Mama Sarah, de grootmoeder van de Amerikaanse president. Daarmee slaan ze twee vliegen in één klap: ze pakken het stroomtekort aan en de gevolgen van de huidige klimaatverandering. Hopelijk neemt haar kleinzoon daar een voorbeeld aan bij de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen.

Obama's grootmoeder is tevreden: zonne-energie is proper, betrouwbaar en betaalbaar.

Mama Sarah verklaart: "Ik ben zeer tevreden met de verbetering aan mijn huis. Ik zorg dat mijn kleinzoon hierover hoort. Zonne-energie is proper, betrouwbaar en betaalbaar - wat niet geldt voor de olielampen en kaarsen die de meeste mensen in deze streek gebruiken. Bovendien hebben we nu opgeleide jongeren in het dorp die kunnen helpen om het systeem te onderhouden."

De installatie van zonnepanelen maakt deel uit van een 20 dagen lange workshop die de "Solar Generation" van Greenpeace hield samen met 25 deelnemers uit het Kibera Gemeenschap Jongerenprogramma en inwoners van Nyang'oma Kogelo. Jonge Kenianen leren hoe zonne-energie werkt, hoe ze foltaïsche panelen kunnen installeren en onderhouden, hoe ze zelf zonnelampen kunnen maken en wat het marktpotentieel is.   

Win-win

De workshops en praktijklessen zijn een enorme kans voor Kenianen om zelf vaardigheden bij de installatie van hernieuwbare energie te ontwikkelen. Zo wapenen ze zich tegen de verwoestende effecten van de klimaatverandering, en ontwikkelen ze tegelijk een bron van inkomsten. Kenia heeft het immers net als andere landen in Afrika al hard te verduren door de gevolgen van de klimaatverandering. Het land zag de hoeveelheid neerslag in de voorbije jaren drastisch afnemen. Droogte heeft de bestaande problemen in de landbouw door slecht bodemgebruik en verwoestijning erger gemaakt. Dat maakt de waterkrachtcentrales in Kenia onbetrouwbaar.

In het licht van deze uitdagingen is investeren in zonne-energie een win-winsituatie. Het versterkt de economie en beschermt het milieu, terwijl de aanvoer van betrouwbare en propere energie verzekerd blijft. De zonne-industrie is in staat om de nodige capaciteit te leveren. Technische belemmeringen zijn er niet, wel een politieke horde die we moeten nemen bij het herschikken van de globale energiesector.

Nog 15 weken

Het is tijd dat de geïndustrialiseerde landen iets terugdoen. Op de VN-klimaattop van Kopenhagen in december moeten president Obama en andere wereldleiders het eens raken over de manier waarop we verdere ontsporing van het klimaat voorkomen. Daarbij moeten ze overal in de ontwikkelingslanden fondsen toezeggen voor projecten als deze om hen te helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering en die klimaatverandering in te perken.

Greenpeace roept de rijke landen op jaarlijks 140 miljard dollar bij te dragen om in de ontwikkelingslanden de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen, in te perken en de oerbossen te beschermen. Met slechts 15 weken te gaan tot de beslissende klimaatonderhandelingen in Kopenhagen nodigt Greenpeace de wereldleiders uit om een voorbeeld te nemen aan de innovatieve jonge mensen van Kibera en Kogelo, en hun gepraat over het klimaat om te zetten in actie. 

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.