Kernafval uit openlucht op de stoep voor Europees Parlement

2 reacties
Nieuwsartikel - 7 oktober, 2010
Vanochtend hebben zestig van onze actievoerders twee vaten met radioactief zand en slib aan de ingang van het Europese parlementsgebouw geplaatst. Het kernafval werd gevonden op stranden in Frankrijk en Groot-Brittannië, in een Belgische rivier en in de straten van een dorp in het Afrikaanse Niger. Binnenkort spreken de europarlementariërs zich uit over een richtlijn over de behandeling van nucleair afval. Met deze actie wil Greenpeace hen alvast waarschuwen niet over één nacht ijs te gaan.

"Kernafval geen oplossing" staat te lezen op de spandoek van onze klimmers.

Klimmers van Greenpeace beklommen vanochtend de vlaggenmasten van zestien lidstaten die grote hoeveelheden nucleair afval produceren. Onder de zestien lidstaten bevinden zich landen als België, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië. Eens boven toonden zij spandoeken met daarop de slogan “Nuclear Waste, no solution”.

De vaten zijn speciaal uitgerust voor transport en opslag van radioactief afval. Experten in stralingsbescherming van Greenpeace begeleiden de vaten, die werden neergezet aan het Europees Parlement in de Wiertzstraat in Brussel. De experten blijven bij de vaten tot NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen) de verantwoordelijkheid overneemt. In hun huidige toestand dienen de stalen van zand en slib officieel geclassificeerd te worden als laagradioactief afval dat minstens 300 jaar veilig van de omgeving moet worden afgesloten.

"Wij willen met deze actie eraan herinneren dat kernenergie geen schone energiebron is”, zegt Eloi Glorieux, nucleair campagneleider van Greenpeace België. “Men wil ons doen geloven dat het kernafvalprobleem onder controle is terwijl wij in de openlucht en op publiek toegankelijke plaatsen gedumpte radioactieve stoffen vinden!”

Is de actie van Greenpeace wel verantwoord?

Onze stralingsdeskundigen verlaten de neergezette vaten niét. De vaten zijn afgesloten met een loden deksel en het kernafval zit ingesloten in beton. Een veiligheidsperimeter van twee meter wordt in acht genomen rond de vaten. Voorbijgangers lopen dus geen risico. Dit is bijvoorbeeld niet het geval voor de omwonenden van de Molse Nete, waar een deel van de stalen werden gevonden.

Na een staalname in 2007 wees Greenpeace al op het gevaar in deze zone. De Molse Nete stroomt door de Kempen. Via een tien kilometer lange smeerpijp loost Belgoprocess, als gevolg van de behandeling van kernafval van onder meer de kerncentrales van Doel en Tihange, radioactief afvalwater in de Molse Nete. De geloosde radioactieve stoffen hopen zich op in het slib in de bedding en op de oevers van de rivier. Aldus vormen zij een reëel gevaar voor de omwonenden, wandelaars en landbouwers.

Ontwerp van Europese richtlijn is aan verbetering toe

De Europese parlementsleden die vandaag 7 oktober bezoek van Greenpeace krijgen, zullen in de komende weken een voorstel tot ontwerp bespreken dat duidelijkheid moet scheppen in het gevoelige dossier van “nucleair afval”. Alles wijst er echter op dat deze Europese richtlijn veel te beperkt zal zijn en sommige categorieën afval totaal negeert. Men houdt bijvoorbeeld geen rekening met radioactief afval dat door de kernenergiesector rechtstreeks in het milieu geloosd wordt en zoals Greenpeace het in het openbaar vond in België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Niger. In al deze gevallen gaat het om zogenaamd niet-geclassificeerd afval.

Kernenergie veroorzaakt meer problemen dan dat ze oplossingen biedt. Bovendien is kernenergie overbodig. De politieke verantwoordelijken moeten zich daar dringend van bewust worden. Daarom zou het niet meer dan redelijk zijn dat ze in de Europese richtlijn een clausule opnemen die het einde vooropstelt van de productie van kernafval in de sectoren waar voldoende alternatieven voorhanden zijn.

Kernenergie is overbodig!

Er zijn al vele simulaties uitgevoerd, niet in het minst door Greenpeace, op het gebied van energievoorziening.

Daaruit is gebleken dat een geleidelijke kernuitstap perfect mogelijk is. De sleutel voor een evolutie naar een efficiëntere energieproductie ligt bij de combinatie van schone en hernieuwbare energie zoals windturbines, zonne-energie en hoogrendements-WKK's (warmtekrachtkoppelingen). In België heeft de CREG, de Comissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, al berekend dat er voldoende projecten zijn om de door de wet vooropgestelde kalender van de kernuitstap te respecteren (meer bepaald de sluiting van alle kerncentrales tussen 2015 en 2025).

Springplank voor het Belgische voorzitterschap?

Met het huidige voorzitterschap in handen zou België de kans moeten grijpen om met de richtlijn die aan de Europese parlementsleden wordt voorgelegd in het belang van de toekomstige generaties te handelen. Het is nu dat iedereen dient te beseffen dat een gegarandeerd veilige oplossing voor radioactief afval onmogelijk is.

Onderwerpen
2 reacties Reageren

webmaster zegt:

@Kevin
Geen idee wat je precies bedoelt, maar stuur gerust een mailtje met meer uitleg naar

Geplaatst 11 oktober, 2010 om 15:32 Misbruik melden Reageer

Kevin zegt:

Ik ken 3 mensen die staan te springen om mee in actie te schieten maar blijkbaar schiet GP Belgiums communicatie tekort...

Geplaatst 7 oktober, 2010 om 20:16 Misbruik melden Reageer

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.