Beruchte handelaar van ‘bloedhout’ schuldig bevonden

Nieuwsartikel - 6 juli, 2006
In een verdict dat verreikende implicaties heeft voor de internationale houthandel, heeft een rechter in Den Haag een voormalig houthandelaar en wapensmokkelaar schuldig bevonden aan het schenden van het VN-wapenembargo in Liberia en hem veroordeeld tot acht jaar cel.

Houthandelaar Gus Kouwenhoven is schuldig bevonden aan het smokkelen van wapens in Liberia.

De Nederlander Gus Kouwenhoven was één van de centrale figuren in dehout-voor-wapens handel in Liberia tussen 2000 en 2003. Dit 'bloedhout' leverde fondsen voor de Liberiaanse president en krijgsheer Charles Taylor om wapens te kopen voor een burgeroorlog die meer dan 250.000 mensen het leven kostte. De openbare aanklager omschreef Kouwenhovenals een lid van de 'intieme kring' van president Taylor, die nu zelfaangeklaagd is wegens oorlogsmisdaden.

Greenpeaceontdekte tussen 2000 en 2003 dat het 'bloedhout' werd gekocht door degrootste houtbedrijven in Europa, die zelfs weigerden hun aankopen bij Kouwenhoven te stoppen toen de bewijzen van verbanden tussen de houthandel en de wapensmokkel steeds talrijker werden. Pas na 7 juli 2003, toen de VN Veiligheidsraad sancties oplegde aan de Liberiaanse hout exporten, werden de banden tussen Kouwenhoven en de Europesehouthandelaren eindelijk verbroken. Een maand nadat het verbod ophoutexport van kracht werd, eindigde de burgeroorlog en vluchtte Charles Taylor naar Nigeria.

"Deze zaak toont aan dat de internationale houthandel nog steeds niet in staat is om zichzelf tereguleren," zegt Stephan van Praet, coördinator Arfrikaanse bossencampagne bij Greenpeace. "Het gebrek aan internationale wetgevingop de import van illegaal hout of conflicthout is een belangrijkefactor in dit verschrikkelijke voorbeeld van de destructieve exploitatie van natuurlijke rijkdommen. De verkoop van hout voedde deburgeroorlog en de misdaden die ermee samenhangen. Regeringen moetenhun verantwoordelijkheid opnemen om de handel van illegaal hout en houtuit conflictgebieden onmiddelijk te stoppen."

Onderwerpen