Amerikaanse overheid daagt Greenpeace voor de rechter

Stuur een e-mail naar Bush om Greenpeace USA te steunen

Nieuwsartikel - 13 mei, 2004
De regering van de Amerikaanse president George Bush heeft Greenpeace USA aangeklaagd voor een vreedzame protestactie tegen illegale houtkap in het Amazonegebied. Voor het eerst in haar geschiedenis wordt Greenpeace Amerika door de Amerikaanse regering bestempeld als een criminele organisatie. Dat is de omgekeerde wereld! In plaats van vreedzame actievoerders te vervolgen moet Bush juist achter de echte 'bad guys' aan gaan: de illegale houtkappers.

Bush pakt Greenpeace aan in plaats van echte 'bad guys'

In april 2002 klommen twee Amerikaanse Greenpeace-actievoerders voor de kust van de Amerikaanse staat Florida aan boord van het schip de 'Jade'. Dit schip vervoerde illegaal gekapt mahoniehout uit het Braziliaanse Amazone regenwoud. Met het Greenpeace-logo op hun boot en hun kleding en met een spandoek met de tekst: "President Bush: Stop illegal Logging' werd het de scheepsbemanning meteen duidelijk dat het om een vreedzame actie ging.

Toch besloot de Amerikaanse overheid de actie als een criminele daad aan te pakken. De Amerikaanse Justitie onder leiding van John Ashcroft klaagde Greenpeace Amerika aan voor illegaal betreden van een schip en voor samenzwering. Boetes van 10.000 dollar per aanklacht hangen Greenpeace Amerika nu boven het hoofd. De smokkelaars konden met hun illegale tropische hardhout de reis gewoon voortzetten.

Op 17 mei start de rechtszaak in Miami. Het is dan ook voor de eerste keer in de geschiedenis dat de Amerikaanse regering een organisatie aanklaagt voor haar vrijheid van meningsuiting. Mensenrechtenorganisaties, vakbonden en politici in Amerika veroordeelden het feit dat de Bush-administratie haar criticasters vervolgt.

Al jaren werkt Greenpeace Amerika er aan om de illegale activiteiten in het Braziliaanse regenwoud te stoppen. Daarvoor kreeg ze steun van de Europese Unie en de Braziliaanse regering... en nu dus het etiket criminele organisatie van de Verenigde Staten.

Help Greenpeace Amerika: kom in actie!

Greenpeace roept iedereen op om een e-mail te sturen naar President George W. Bush, de Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft en de onderminister van Justitie (misdaaddivisie) Christopher Wray om ze te vertellen de illegale houtkappers moeten vervolgen, en niet Greenpeace Amerika!

Ingekorte vertaalde versie van de brief:

Geachte heer,

Op 17 mei start in Miami de rechtszaak aangaande de aanklacht ingediend door het Amerikaanse departement van Justitie Greenpeace. De beschuldiging verwijst naar de gebeurtenissen op 12 april 2002, waarbij twee Greenpeace actievoerders, een paar mijl uit de kust van Florida aan boord van een vrachtschip klommen. Greenpeace Amerika was namelijk te weten gekomen dat het schip mahoniehout vervoerde, dat illegaal uit het Braziliaanse Amazone regenwoud geëxporteerd was.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat de regering een hele organisatie strafrechtelijk vervolgt vanwege de openbare protesten of burgerlijke ongehoorzaamheid van haar aanhangers. Omwille van de laatste oerbossen van deze wereld en omwille van de vrijheid van meningsuiting, verzoeken wij u om onmiddellijk deze vervolging te staken.

Zoals u weet, hebben de Verenigde Staten een eerbiedwaardige traditie van burgerprotesten, van de Boston Tea Party tot aan de moderne burgerrechtenbeweging. Het zou toch een trieste dag zijn voor de vrijheid van meningsuiting in het algemeen, als een vreedzame actie van Greenpeace Amerika de Amerikaanse regering haar koers doet veranderen en ze hele organisaties als criminelen behandelt, omdat ze hun vrije mening uiten?

We verzoeken u dan ook om veel harder op te treden tegen de criminele ondernemingen, die de Amazone verwoesten en hun illegale koopwaar de Verenigde Staten in smokkelen. Ook verzoeken wij u te stoppen met de vervolging van Greenpeace Amerika wegens het luiden van de noodklok.

Hoogachtend,

 

Onderwerpen