Europese Milieuministers steunen Oostenrijks en Hongaars verbod op genetisch gewijzigde maïs MON810

Nieuwsartikel - 3 maart, 2009
De Europese milieuministers hebben het voorstel van de Europese Commissie om lidstaten te dwingen de teelt van genetisch gewijzigde gewassen op hun grondgebied te aanvaarden, verworpen. Hongarije kan zijn verbod op de Monsanto-maïs MON810 handhaven en Oostenrijk zijn verbod op MON810 en Bayer's T25.

Protest tegen ggo's aan het Europese parlement in Brussel.

Dit is een overwinning voor het milieu, landbouwers en consumenten en een vervelend resultaat voor de Commissie. De Europese regeringen hebben voor de vierde keer een Commissievoorstel om een nationaal verbod op genetisch gewijzigde gewassen op te heffen, verworpen. Het lijkt wel of de Commissie de duidelijke 'nee' van de lidstaten niet wil begrijpen.

De Oostenrijkse en Hongaarse overheden hebben recent nieuw wetenschappelijk bewijsmateriaal aangereikt dat hun nationale moratoria ondersteunt en aantoont dat MON810 hoogstwaarschijnlijk schadelijke milieu-effecten heeft. MON810 is het enige genetisch gewijzigde gewas dat momenteel wordt geteeld in de EU.

Greenpeace is tevreden dat België het moratorium van Oostenrijk en Hongarije mee ondersteund heeft. Greenpeace hoopt dat België ook voor de andere Europese ggo-dossiers deze positie zal handhaven. De bescherming van het milieu en de volksgezondheid moet voorgaan op de financiële belangen van een handvol agrochemische bedrijven.

Onderwerpen