Moord op een zuster die de Amazone verdedigde

Nieuwsartikel - 18 februari, 2005
Zuster Dorothy Stang werd zaterdag vermoord in de Amazoneprovincie Para in Brazilië. De 74-jarige zuster was samen met enkele collega's op weg naar een project rond duurzame ontwikkeling toen ze werd neergeschoten door twee huurmoordenaars. De moord gebeurde in Para, de staat met het hoogste aantal moorden gerelateerd aan conflicten rond grondbezit.

Soeur Dorothy Stang, 74 , werd vermoord op 12 februari in de Amazonestaat Para in Brazilië

Deze tragedie doet denken aan de moord op Chico Mendes zestien jaar geleden. Mendes zette zich toen ook in voor de lokale Amazonegemeenschappen en was een collega van de huidige minister voor leefmilieu Marina Silva. Die is naar Anapu vertrokken om er de overheid te ontmoeten na de moord op de zuster.

"Net als Chico Mendes wilde zuster Dorothy zich niet laten intimideren, en ze heeft er een hoge prijs voor betaald," zei Paulo Adario, Amazone coördinator bij Greenpeace. "Ze zette zich vele jaren keihard in voor de rechten van de lokale arbeiders en voor de bescherming van de Amazone tegen nietsontziende en gewelddadige ontbossing."

De zuster verzette zich tegen bedrijven betrokken in illegale houtkap en de landmaffia die intimidatie en geweld gebruiken om kleine landeigenaars van hun land te verdrijven. Ze werkte in een afgelegen gebied en kreeg regelmatig doodsbedreigingen.

"Ze stond al vele jaren op de dodenlijst, maar de overheid in Para heeft haar niet beschermd," zegt Adario. "Maar ze is niet alleen. Vele anderen vechten met haar tegen de vernietiging van het woud en de rechten van de lokale gemeenschappen. Ook hun leven is in gevaar."

Para is de provincie met het hoogste aantal moorden die te maken hebben met conflicten rond grondbezit. Tussen 1985 en 2001 werden in Brazilië maar liefst 1.237 lokale arbeiders vermoord, waarvan 40 procent in Para. Ongeveer één derde van de ontbossing in de Braziliaanse amazone gebeurt in Para. Het gebied is recordhouder wat betreft de vernietiging van het milieu en schendingen van de mensenrechten.

Onderwerpen