Indonesië beschermt bossen met de handrem op

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 mei, 2011
Een langverwacht plan om de bosvernietiging in Indonesië tijdelijk een halt toe te roepen, is politiek gezien een belangrijke stap maar gaat lang niet ver genoeg. Nog 40 miljoenen hectare bos dreigt te verdwijnen.

In Sumatra moet regenwoud wijken papierplantages.

Het moratorium had eigenlijk in januari moeten ingaan, maar het was vijf maanden wachten op een akkoord. Twee jaar lang mag er niet meer worden gekapt in 'primair' woud. Het betreft intact gebleven gebieden en veenmoerassen, die nog veel meer koolstof vasthouden dan regenwoud.

Helaas gaat de nieuwe wet niet ver genoeg. Grote stukken woud, waaronder de laatste leefgebieden van diersoorten als de orang-oetan en de Sumatraanse tijger, krijgen geen bescherming. Op die manier kan ongeveer 40 miljoen hectare tropische bossen nog voor de bijl gaan.

Belofte van president

"Met dit moratorium zet de Indonesische overheid een belangrijke stap in de richting van bosbescherming, maar het volstaat niet", verklaart Bustar Maitar van Greenpeace. "Veel gebieden die onder het moratorium vallen, werden trouwens al beschermd. We vrezen dat de grootschalige verwoesting in de bossen gewoon zal doorgaan."

De wet vertoont enkele belangrijke gebreken. Enkel nieuwe concessies om het regenwoud te ruimen, worden opgeschort. De miljoenen hectaren bos die al veroordeeld waren tot vernietiging, blijven in de gevarenzone. Voorts beschermt het moratorium geen gedegradeerde bossen met een rijke biodiversiteit. Ook de veengebieden blijven kwetsbaar onder het moratorium.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft beloofd dat hij de tropische bossen in zijn land in stand zal houden. Maar zo ver zijn we nog lang niet.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.