Gevaarlijk verband tussen klimaatverandering en natuurrampen

Nieuwsartikel - 12 augustus, 2010
Overstromingen, aardverschuivingen, hittegolven en bosbranden: wie in de jongste weken een krant opensloeg of naar het journaal keek kon niet aan deze verbijsterende beelden ontsnappen. Maar is dit toeval, of zit de klimaatverandering achter deze opstoot van natuurrampen?

De Indiase regio Sundarbans kampt geregeld met zware overstromingen door het stijgen van de zeespiegel.

Felle bosbranden teisteren het westen van Rusland, dat sinds begin juli kreunt onder een nooit eerder geziene hittegolf. Het vuur heeft al minstens 54 dodelijke slachtoffers gemaakt en 190.400 hectare in de as gelegd. In Pakistan kostten de zwaarste overstromingen in tachtig jaar het leven aan 1600 mensen. Twee miljoen anderen werden dakloos. Meer naar het noordoosten, in China, stierven bijna 1500 mensen door aardverschuivingen en overstromingen. Het is niet de bedoeling om hier een apocalyptisch tafereel te schetsen, wel om met enige afstand naar de actualiteit te kijken.

We mogen zeker niet elke gebeurtenis individueel toeschrijven aan de klimaatverandering, maar de som van natuurrampen op zo'n korte tijd ligt wel in de lijn van wat de klimaatwetenschappers van het IPCC voorspellen. Een hittegolf bijvoorbeeld zoals in 2003 in Europa of zoals nu in Rusland is geen bewijs dat de aarde opwarmt: zo'n gebeurtenis mag dan wel ongezien en onwaarschijnlijk zijn, ook in een klimaat dat niet door de mens wordt ontregeld kunnen zich uitzonderlijke fenomenen voordoen.

Wat wel een bewijs vormt dat het klimaat verandert, zijn de metingen voor de voorbije twaalf jaar (1997-2008). In die periode bevinden zich tien jaartallen waarin de temperatuur op aarde het allerhoogst lag sinds het begin van de metingen. Dat kan niet anders worden verklaard dan dat de aarde opwarmt.

Tijd voor actie

De kans op extreme weersomstandigheden zoals de hittegolven en de droogtes lijkt toegenomen, ook al kunnen we een specifieke gebeurtenis niet met zekerheid aan de klimaatverandering wijten. Als we niets doen om te verhinderen dat het klimaat ontspoort, zal onze planeet steeds vaker en harder door rampen getroffen worden.

De natuur laat weten dat het tijd is om actie te ondernemen, dat we dringend moeten afstappen van fossiele brandstoffen om de toekomstige generaties een groene en welvarende toekomst te bieden.