Nestlé krijgt orang-oetans over de vloer

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 15 april, 2010
Dertig als orang-oetan verklede actievoerders gingen donderdag naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Nestlé met de vraag om de oerbossen in Indonesië een break te gunnen en niet langer winst te maken ten koste van het regenwoud, de biodiversiteit en het klimaat. We willen dat de aandeelhouders hun invloed gebruiken om Nestlés aankoopbeleid inzake palmolie en papier uit vernielde regenwouden en veenmoerassen te wijzigen.

Spandoek op de aandeelhoudersvergadering van Nestlé

Sinds de lancering van onze Kit Kat-campagne op 17 maart hebben al 200.000 mensen een e-mail gestuurd naar Nestlé en belden honderden mensen hen op. Vandaag hebben honderden anderen zich online gericht tot het bedrijf en zijn aandeelhouders, die we uitgenodigden om rechtstreeks berichten te lezen van onze sympathisanten via www.greenpeace.org/kitkat. Ze kunnen daar ook nog steeds de Kit Kat-video bekijken die het startschot gaf voor de campagne en die intussen al 1,3 miljoen keer bekeken werd.

Slecht voor het imago

Binnen in het gebouw waar de vergadering plaatsvond, gleden Greenpeaceactievoerders van het plafond naar omlaag en ontvouwden ze twee grote spandoeken boven de hoofden van de vennoten.

De verantwoordelijke van de bossencampagne bij Greenpeace International, Pat Vendetti, richtte zich kort tot de aanwezigen in de zaal. Hij vroeg hen te garanderen dat Nestlé niet langer producten uit woudvernieling aankoopt. Als het grootste voedingsconcern ter wereld zo voort doet, versnelt het niet enkel de klimaatveranderling en het verlies van biodiversiteit, maar brengt het zijn bedrijfsreputatie ook ernstige schade toe.

Eerder op de dag hadden Duitse actievoerders aan het Nestlés hoofdkwartier in Frankfurt een “Twitter wall” opgesteld, waarop tweets verschenen van onlinesympathisanten gericht aan werknemers die's ochtends arriveerden.

Satellietbeelden

Na de lancering van onze campagne kondigde Nestlé publiek aan dat het zijn directe contracten met Sinar Mas, de grootste palmolieproducent in Indonesië, zou stopzetten. Logisch, want Sinar Mas staat al zeer lang bekend als een bedrijf met nefaste milieu-impact. De toezegging van Nestlé volstaat echter niet, want het bedrijf blijft nog steeds onrechtstreeks palmolie van Sinar Mas gebruiken en koopt ook papier en papierpulp aan via andere toeleveranciers, zoals Cargill en APP (Asia Pulp and Paper). Deze laatste maakt eveneens deel uit van de Sinar Mas-groep.

Elke dag dat Nestlé het verbreken van zijn contracten met Sinar Mas uitstelt, loopt de schade aan de Indonesische bossen en veenmoerassen verder op. Greenpeace publiceert vandaag nieuwe satellietbeelden en foto's die aantonen dat Sinar Mas onverminderd doorgaat met de verwoesting van veenmoerassen en andere beschermde gebieden in Indonesië,. Nochtans heeft de palmolieproducent in februari toegezegd om hiermee te stoppen. Nestlé laat deze vernietiging van het regenwoud oogluikend toe als het niet alle Sinar Mas-producten uit zijn toevoerketen weert.

Ontbossing is een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering. In Indonesië is het zo erg gesteld dat het land de derde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld is. Om een catastrofale klimaatverandering te voorkomen, moet deze ontbossing worden stopgezet en moet er onmiddellijk een moratorium van kracht worden op de vernietiging van de oerbossen en de veenmoerassen in Indonesië.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.