Nucleaire sector profiteert, de slachtoffers betalen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 7 maart, 2013
Activisten van Greenpeace bekleedden vanochtend de gevel van de Europese hoofdzetel van General Electric (GE) met de slogan “Fukushima: Your business, our risk”.

General Electric (GE) leverde in Fukushima reactoren die een rol speelden in het ontketenen van de ramp.

Het Amerikaanse concern General Electric (GE) leverde in Fukushima reactoren die een rol speelden in het ontketenen van de ramp, maar hoeft geen cent schadevergoeding te betalen. Ook als er morgen er iets zou fout gaan in een Belgische centrale, geniet de nucleaire industrie van een aansprakelijkheidsregime dat de kosten doorschuift naar de burgers.


Duizenden Japanners lijden nog steeds onder de gevolgen van de ramp van 11 maart 2011. Maar bedrijven zoals GE die betrokken waren bij het ontwerp, de bouw of de werking van de centrale, gaan dankzij een veel te laks aansprakelijkheidsregime vrijuit. De kost van het ongeluk in Fukushima wordt geschat op ongeveer 186 miljard euro. Twee jaar na het drama ontvingen de mensen die geëvacueerd werden nog steeds geen faire compensatie. Tepco, de operator van de centrale, had onvoldoende middelen om zelfs de eerste schadevergoedingen te betalen. Om een faillissement te vermijden, werd het overgenomen door de staat.

fukushima 2 jaar later

“De Japanse bevolking betaalt nog steeds voor de schade die de nucleaire industrie heeft aangericht in Fukushima”, zegt nucleair campaigner Eloi Glorieux. “We voeren actie om deze absurde situatie aan de kaak te stellen.”


De situatie in België

Als er iets fout gaat in een Belgische kerncentrale, kan de Franse uitbater GDF-Suez/Electrabel voor maximaal 1,2 miljard euro aansprakelijk gesteld worden. “Dit bedrag komt overeen met amper 0,6% van de voorlopige kost van de ramp in Fukushima. De nucleaire toeleveringsbedrijven van Doel en Tihange zijn helemaal vrijgesteld. Het huidige aansprakelijkheidssysteem moet dus ingrijpend veranderen”, zegt Glorieux.

Exit Tihange 2 en Doel 3

De regering moet dringend haar verantwoordelijkheid opnemen en de veiligheid van de burgers boven het belang van de kernindustrie plaatsen. In die zin moeten de gebrekkige reactoren Doel 3 en Tihange 2, met duizenden scheurtjes in het reactorvat, definitief gesloten blijven en mag de levensduur van de oude reactor Tihange 1 niet verlengd worden. Ondertussen moeten de uitbaters van kerncentrales én de grote nucleaire toeleveranciers onbeperkt aansprakelijk gesteld worden voor de schade van een kernramp.

Activisten van Greenpeace België bekleedden vanochtend de gevel van de Europese hoofdzetel van General Electric (GE) met de slogan “Fukushima: Your business, our risk”.

De actie vandaag in Brussel is in het kader van een internationale dag voor actie en herdenking van de slachtoffers van Fukushima.

 

Lees hier onze briefing “De fall-out van Fukushima: nucleaire sector profiteert, burgers betalen

Bekijk ook het internationaal dossier (in het Engels) of lees onze Nederlandstalige samenvatting.

 

 

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.