Nucleaire lobby lanceert schijndebat

Nieuwsartikel - 4 februari, 2009
Het Nucleair Forum heeft een grootschalige publiciteitscampagne gelanceerd die de indruk moet wekken van een debat. Het is echter de Franse nucleaire industrie die hier achter zit en in ons land gigantische financiële belangen heeft. Electrabel, het dochterbedrijf van het Franse Suez GDF maakt elk jaar meer dan 1 miljard onrechtmatige winsten op de kap van de Belgische consument. Dat komt omdat wij met z'n allen gedurende tientallen jaren peperdure energierekeningen hebben betaald om de kerncentrales af te betalen.

Kerncentrale van Tihange.

Intussen wordt het kernafval van Electrabel doorgeschoven naar de Belgische overheid. Voor de komende honderdduizenden jaren zullen we daar voor moeten blijven zorgen. Ook al is het voor niemand duidelijk hoe. Bovendien is Electrabel maar voor 300 miljoen euro verzekerd, terwijl de kosten kunnen oplopen van honderden tot een paar duizenden miljarden euro's. Ook de risico's van een groot nucleair ongeval zijn voor de samenleving. Een ongeval in Doel zou de hele stad Antwerpen onbewoonbaar maken.

Het is duidelijk: de risico's en lasten zijn voor ons, de winsten voor enkele bedrijven. Kernenergie is enkel in het voordeel van de grote holding Suez-Gaz de France.

Kernenergie staat ook een grondige aanpak van de klimaatproblematiek in de weg. Kernenergie is - het zal u wellicht verbazen - vrij onbeduidend op wereldvlak en produceert slechts zo'n 2 % van de wereldvraag naar energie. Kernenergie is ook erg duur en de kosten swingen de pan uit: minstens 5 miljard euro voor een nieuwe reactor. Daarmee is kernenergie vandaag duurder dan windenergie.  Hernieuwbare energie kent intussen een spectaculaire groei. Vorig jaar werd in Europa ruim 8000 MW aan windmolens bijgebouwd die evenveel elektriciteit produceren als 2 grote kerncentrales. Terwijl het bijna 13 jaar duurt om 1 kerncentrale te bouwen in Europa. Er worden trouwens meer kerncentrales gesloten dan bijgebouwd. Als we het klimaat willen redden zullen we moeten kiezen. We kunnen ons de luxe niet meer permitteren om in veel te dure kernenergie te investeren. De enorme subsidies voor kernenergie moeten eindelijk eens afgeschaft worden. Hernieuwbare energie krijgt nog altijd maar de kruimels, terwijl het intussen wel bewezen is dat die veel sterker staat. Niet in woorden maar in daden.

Greenpeace roept op om de feiten op tafel te leggen en een echt debat te openen. Hoeveel zal het kernafval ons kosten? Waarom wil Electrabel haar kerncentrales niet verzekeren, als ze toch zo veilig zijn? Een debat dat de nucleaire industrie niet mag monopoliseren, maar openlijk moet gevoerd worden in de pers, het parlement of bij de bakker. Iets helemaal anders dan het schijndebat dat nu door het Nucleair Forum werd gelanceerd in het belang van Electrabel.

Meer informatie over kernenergie