Sinar Mas drijfveer achter ontbossing en klimaatverandering in Indonesië

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 6 juli, 2010
Verschillende multinationals, waaronder Walmart, Auchan en Kentucky Fried Chicken, dragen bij tot de klimaatverandering en het uitsterven van de Sumatraanse tijger en de orang-oetan. Ze gebruiken of verkopen papier afkomstig uit het Indonesische regenwoud in de vorm van bekertjes, papieren zakdoeken en kopieerpapier.

De grote internationale bedrijven mede de oorzaak zijn van de vernieling van oerbossen en koolstofrijke veenbossen in Indonesië.

Ons rapport How Sinar Mas is pulping the planet toont aan hoe grote internationale bedrijven mede de oorzaak zijn van de vernieling van oerbossen en koolstofrijke veenbossen in Indonesië door papier aan te kopen van Asia Pulp & Paper (APP), een onderdeel van de beruchte Sinar Mas groep. Een aantal van 's werelds bekendste merken herleiden onze planeet tot papierpulp.

Sumatraanse tijger en orang-oetan in gevaar

Greenpeace nam twee belangrijke tropische bosgebieden op het eiland Sumatra onder de loep en ontdekte dat APP in beide regio's ernstige milieuschade berokkent. Het Bukit Tigapuluh Forest Landscape is een van de laatste toevluchtsoorden voor de bedreigde Sumatraanse tijger en de orang-oetan. De koolstofrijke veenmoerassen van Kerumutan spelen op hun beurt een cruciale rol in de strijd tegen de klimaatverandering. Dit zijn slechts twee van de vele tropische bosgebieden die door APP opgeofferd worden voor de papier- en palmolieproductie.

Greenpeace roept alle bedrijven, zoals Walmart en Carrefour op onmiddellijk alle commerciële relaties met APP te verbreken. Verschillende bekende bedrijven zijn hier al op ingegaan. Zo bevestigde Carrefour dat het zijn aankopen bij APP voor zijn huismerken heeft stopgezet, terwijl Tesco liet weten dat te zullen doen tegen het einde van het jaar. Ook Kraft deelde mee dat het geleidelijk aan stopt met het gebruik van APP papier en verpakkingen. Kimberly-Clark, Nestlé en Unilever zijn op hun beurt bezig een nieuw beleid in te voeren dat APP zal uitsluiten van hun productieketen.

Greenpeace vraagt hen ook publiekelijk hun steun uit te spreken voor initiatieven van de Indonesische regering voor de volledige bescherming van veenmoerassen en de volledige stopzetting van de ontbossing.

De verwoesting van bossen en veengronden maakt dat Indonesië verantwoordelijk is voor ongeveer een kwart van de uitstoot van broeikasgassen door ontbossing. Recente schattingen van de overheid situeren Indonesië nog steeds op de derde plaats van landen die wereldwijd het meeste broeikasgassen uitstoten.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.