Oproep aan de EU: Stop de handel in illegaal hout!

Nieuwsartikel - 9 februari, 2007
Als je illegale DVD’s importeert, ben je in overtreding en kun je een boete of zelfs gevangenisstraf krijgen. Als je illegaal hout importeert dat afkomstig is uit de laatste overgebleven oerbossen, dan zal dat hout niet eens in beslag genomen kunnen worden. Er is namelijk geen wet die de handel in illegaal hout aan banden legt. Dit heeft tot gevolg dat er enorme hoeveelheden illegaal gekapt hout vrij op de wereldmarkt verhandeld kunnen worden.

Papoea Nieuw-Guinea - Hokowe Pamowe, leider van de Batamoa-clan van de Kosuo-stam (Cassowary-stam) overziet een recent aangelegde weg en brug voor de houtkap over de Aworra rivier. De rivier is belangrijk voor de lokale gemeenschap vanwege de vis en er wordt gevreesd dat de visvoorraad al bijna is uitgeput door erosie en slib.

Europa speelt een belangrijke rol in de vraag naar houtprodukten, maar heeft geen wetgeving die de import van illegaal hout verbiedt. Van papier, tot meubelen tot triplex; het kan allemaal gemaakt zijn van illegaal gekapt hout dat uit de oerbossen afkomstig is. Op dit moment is het niet duidelijk of je met je aankoop bijdraagt aan de vernietiging van deze bossen en uitbuiting van inheemse bevolkingsgroepen.

Wij willen dat hier actie op ondernomen wordt. Wij willen dat er wetgeving komt, die garandeert dat alle houtproducten op de Europese markt gemaakt zijn van hout dat legaal gekapt is uit duurzaam beheerde bossen. En hierin staan we niet alleen; 160 mensenrechten- en milieuorganisaties en 80 bedrijven hebben eenzelfde oproep aan de EU gedaan.

Ook jouw oproep is cruciaal!

De Europese Commissie biedt nu de Europese burger de mogelijkheid om hun stem te laten horen tot 5 maart a.s. Helaas via een ingewikkelde vragenlijst. Daarom hebben wij het gemakkelijk voor je gemaakt en alles samengevat tot onderstaande brief. Het enige wat jij hoeft te doen, is deze ondertekenen en versturen vóór 5 maart a.s.: ACT NOW! Roep de EU op: Stop de handel in illegaal hout!

Wil je toch graag de complete EU-vragenlijst vinden en invullen ? Je kan die hier vinden. Maar wees gewaarschuwd: veel leesvoer én een ingewikkelde vragenlijst van 46 vragen staan je te wachten...

Onderwerpen