Japan pakt eindelijk corruptie in walvisjacht aan

Nieuwsartikel - 24 december, 2010
Greenpeace Japan meldt een geweldige overwinning in de strijd tegen corruptie bij de walvisvaart. Deze week heeft het Japanse Agentschap voor Visserij (FAJ) toegegeven dat vijf medewerkers 'pakketten met walvisvlees' kregen aangeboden van bedrijven uit de walvisindustrie.

Junichi Sato toont het walvisvlees dat werd verduisterd door bemanningsleden van een schip voor wetenschappelijk onderzoek.

De Japanse overheidsdienst geeft toe dat zoiets ethisch niet kan en biedt openlijk haar verontschuldigingen aan. De vijf medewerkers die het walvisvlees aannamen, zullen gestraft worden.

Het is niet de eerste keer dat er een verhaal over de verduistering van walvisvlees aan het licht komt in Japan. In 2008 brachten twee actievoerders van Greenpeace de corrupte praktijken van de walvisindustrie in het internationale nieuws. Junichi Sato et Toru Suzuki, ook bekend als de 'Tokyo Two', onderschepten een doos walvisvlees dat achtergehouden werd door bemanningsleden van een schip. Op deze boot gebeurde een zogenaamd wetenschappelijk onderzoeksprogramma, betaald met belastinggeld. Junichi en Sato bewezen dat er in werkelijkheid ook gejaagd werd op de walvissen. De twee moesten een zware prijs betalen voor hun daad. Ze werden vervolgd voor diefstal, de walvisvaarders gingen vrijuit.

Een sector onder vuur 

De walvisvaart in de Zuidelijke Oceaan krijgt meer en meer kritiek. Ook de Japanse bevolking lijkt zich tegen deze industrie te keren. Volgens een peiling is het grootste deel van de Japanners tegen de jacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. 87 % van de ondervraagden wist niet dat hun belastinggeld gebruikt wordt om de walvisvangst te subsidiëren.

Het proces tegen de Tokyo Two heeft er mee voor gezorgd dat de perceptie van de Japanse bevolking verandert. Veel Japanners hebben naar aanleiding van de zaak tegen Junichi en Toru hun stem laten horen bij het Visserijagentschap. Liefst 500.000 mensen vroegen om gerechtigheid voor de Tokyo Two en een grondig onderzoek naar de corruptiezaak. Greenpeace herhaalde deze oproep over heel de wereld, zo werd de zaak van de Tokyo Two internationaal nieuws.

Nog werk voor de boeg

Deze week kwam het goede nieuws dat het FAJ sancties zal nemen tegen de medewerkers die walvisvlees aannamen, maar dit betekent natuurlijk nog niet het einde van de walvisjacht. Er moet een onafhankelijke controle komen en alle trafieken van walvisvlees moeten aan het licht gebracht worden. Greenpeace Japan is er al in geslaagd om de vraag naar walvisvlees te verminderen en werkt daarvoor samen met supermarkten en kleinere winkels. Dat heeft ook een invloed gehad op de financiering van het overheidsprogramma voor walvisvangst. De nieuwe bekentenissen over corruptie brengen de sector opnieuw in diskrediet. “Het is hoog tijd dat de Japanse belastingbetalers aan de regering vragen om definitief een einde te maken aan dit programma”, zegt Junichi Sato.

Onderwerpen