Overwinning in Argentinië!

Nieuwsartikel - 2 november, 2005
Na achttien maanden van onderhandelingen en acties, heeft Greenpeace Argentinië van de Argentijnse regering verkregen dat het reservaat van Pizarra effectief beschermd zal worden. De wouden, die bedreigd werden door ontbossing ten voordele van soja-aanplantingen, worden bewoond door de autochtone Wichi-bevolking, die eiste dat het land hen teruggegeven werd. Met deze overwinning krijgen de Wichi officieel 90% van de oppervlakte van het reservaat toegewezen. Met andere woorden: 90% van het bos zal niet door bulldozers onder de voet gelopen worden!

Geslaagde jacht van de Greenpeace jaguars! Samen met de Wichi, de bewoners van het bosgebied Pizarro in Argentinië, heeft Greenpeace actie gevoerd tegen het kappen van de bossen voor sojaplantages. ©Greenpeace

Sinds 22 augustus van vorig jaar vechten de Wichi bevolking enGreenpeace Argentinië samen voor de bescherming van hetPizarro-reservaat tegen de ontbossing voor soja-aanplantingen. Eindseptember werd een delegatie met afgevaardigden van de Wichi enGreenpeace ontvangen door president Nestor Kirchner, die zichengageerde om een oplossing te vinden. Verschillende bekende personenuit Argentinië en andere landen steunden de campagne, zoals de Canadeseschrijver Rex Weyler en de ex-voetbalster Maradona, die sindsdien eenpopulaire talk-show heeft op de Argentijnse televisie, en die presidentKirchner zelfs rechtstreeks opriep om iets aan het probleem tedoen. 

Onderwerpen