Herakles Farms mag blijven ontbossen in Kameroen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 10 juni, 2013
Eind mei schortte de Kameroense regering een omstreden project voor palmolieplantages op. Goed nieuws, zo leek het. Maar nog geen maand later heeft ze haar beslissing weer ongedaan gemaakt. De vreugde bij de lokale bevolking is omgeslagen in ontgoocheling.

De industriële palmolieproductie in Afrika doet heel vragen rijzen. Greenpeace publiceerde vorige maand een rapport waarin de activiteiten van Amerikaanse reus Herakles Farm in Kameroen op de korrel wordt genomen. De publicatie viel samen met de beslissing van de Kameroense minister voor Bossen om eind mei 2013 dit omstreden project voor de industriële productie van palmolie op te schorten.

Helaas. Begin juni maakte de regering de beslissing alweer ongedaan. Meer details hierover lees je in de blog (in het Engels) van onze Afrikaanse collega die de ontreddering bij de bevolking beschrijft en herinnert aan wat er voor hen op het spel staat.

70.000 hectare

In een eerste rapport van Greenpeace en het Oakland Institute uit 2012 kwam het milieubedrog van het project Herakles Farm al aan het licht: palmolie veroorzaakt ontbossing in plaats van meer sociaal welzijn. De plaatselijke bevolking dreigt door het project zowel grote oppervlakten grond als haar voedselsoevereiniteit kwijt te spelen. En de Kameroense regering heeft door het ondertekende akkoord geen mogelijkheid om veel belastingen binnen te halen. Ter herinnering: het  gaat hier om een project in Kameroen, dat betrekking heeft op 70.000 hectare die bestemd zijn voor de productie van palmolie, een plantaardige olie die erg gegeerd is op de internationale markten.

Een tweede rapport

Het nieuwe rapport levert nog meer bewijzen dat de Amerikaanse groep een dubbele waarheid verspreidt. In dit nieuwe werk analyseren de auteurs in negen punten hoe Herakles Farm voor zijn investeerders een verhaal ophangt dat geen steek houdt. Een voorbeeld? Het bedrijf zou over alle nodige vergunningen beschikken. Dat is het discours voor de uiterlijke schijn, maar interne documenten bewijzen dat daar niets van aan is. Herakles zou niet betrokken zijn bij corruptie? Getuigen hebben het over enveloppes die de ronde deden…
Greenpeace vraagt dan ook dat Kameroense autoriteiten hun goedkeuring van het Herakles-project weer intrekken en een moratorium uitvaardigen op de toekenning van concessies voor grootschalige ontginning in Kameroen. Eerst zijn er harde garanties nodig om de bestaansmiddelen van de lokale gemeenschappen en natuurlijk de bossen zelf te beschermen.

Afrika geldt als een nieuwe hotspot voor palmolie en het is van cruciaal belang dat de lokale bevolking niet het volgende slachtoffer wordt van ons consumptiepatroon.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.