De Lente van het Leefmilieu eindigt ontgoochelend

Nieuwsartikel - 2 juli, 2008
Er zijn geen seizoenen meer. Dat is geen nieuws, maar we dachten dat het initiatief van minister van Klimaat Magnette zou leiden tot doeltreffende en concrete oplossingen voor de strijd tegen de klimaatverandering. We moeten echter vaststellen dat de oogst van politieke maatregelen beneden de verwachtingen is. Een kort verslag van de thematische workshops waaraan Greenpeace deelnam.

Lente van het Leefmilieu

Workshop "Klimaat en Energie" - Maatregelengroep rond de ontwikkeling van offshore windmolenparken: niet concreet genoeg

Een klein stapje in de goede richting werd bereikt met de bevestiging van de overheidssteun aan het windmolenpark in de Noordzee. Er zullen investeringen gepland worden en de integratie van België in een internationaal offshore netwerk wordt als een prioriteit beschouwd. Maar met welke graad van urgentie? Wat blijft er over van de concrete maatregelen (o.a. financiering van een kabel tussen België en het Verenigd Koninkrijk) die naar voor werden geschoven tijdens de workshops? De maatregelengroep, met vertegenwoordigers uit de industrie (elektriciens en netwerkbeheerder) en het middenveld, raakte het erover eens om een deel van de fondsen die Electrabel verschuldigd is voor de afschrijving van zijn kern- en steenkoolcentrales te investeren in de ontwikkeling van een windmolenpark op de Noordzee. Als die fondsen ten minste gerecupereerd worden... Dat de consensus van de werkgroep werd genegeerd, betekent alvast drie stappen achteruit.

Workshop "Klimaat en Energie" - Maatregelengroep rond de valorisatie van de biomassa: we blijven op onze honger zitten!

Ondanks de consensus die de werkgroep bereikte werd de ontwikkeling van een nationale strategie inzake biomassa van tafel geveegd. Voor Greenpeace moest de Lente uitmonden in het radikaal opnieuw in vraag stellen van de doelstelling die de Europese Unie vooropstelt om 10 % biobrandstoffen te gebruiken tegen 2002. Dat is niet gebeurd. Dit dossier is nochtans even belangrijk als dringend.

Workshop "Duurzame productie en consumptie, natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit" - Maatregelengroep rond ggo's: blijft te vaag

De discussies in de werkgroep hebben tot een meerderheidsakkoord geleid over de noodzaak om beter rekening te houden met alle sociaal-economische aspecten die gepaard gaan met de verspreiding van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's) in het milieu. De productie van diervoeder zonder ggo's, alsook het gebruik van lokale proteïnes zou breder moeten aangemoedigd worden door de overheid in overeenstemming met de wil van de consumenten. Het is moeilijk voor te stellen hoe deze doelstellingen bereikt kunnen worden als je de uitermate vage teksten leest die de Lente heeft opgeleverd.