Producenten giftige elektronica komen schone beloftes niet na

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 1 juni, 2010
Bedrijven als Apple, HP en Nokia bewijzen dat het kan: aantrekkelijke én gifvrije toestellen produceren. Het nieuwe elektronicaklassement van Greenpeace maakt echter pijnlijk duidelijk dat veel fabrikanten liever mooie praatjes verkopen dan schone producten. Samsung en Toshiba zakken aanzienlijk op de lijst, omdat zij hun goede voornemens niet waarmaken.

Ons klassement van elektronicabedrijven.

Ook Dell gebruikt nog steeds giftige stoffen. Actievoerders van Greenpeace hingen daarom deze week een spandoek aan de gevel van het hoofdkantoor van het bedrijf in de Verenigde Staten.

Toshiba, Samsung, Dell, LG en Lenovo krijgen strafpunten, omdat ze nog altijd het giftige pvc en broomhoudende vlamvertragers (BFR's) in hun producten verwerken, ondanks eerdere beloftes om de stoffen uit te bannen. Afgedankte mobiele telefoons en andere gadgets worden vaak verscheept naar lagelonenlanden, waar ze worden verbrand. Daarbij komen kankerverwekkende stoffen vrij. Zonder pvc en BFR's neemt de giftigheid van de producten af en wordt het ook makkelijker om de elektronica te recycleren.

What the Dell?

Dell, een van de grootste computerfabrikanten ter wereld, kreeg eerder deze week bezoek van Greenpeace. Bij het hoofdkantoor in Texas hingen onze actievoerders een spandoek met een boodschap voor oprichter en bestuursvoorzitter Michael Dell. “Dell, what the hell? Design out toxics”, stond te lezen. De elektronicagigant beloofde eerder te streven naar gifvrije producten, een belofte die onlangs weer werd ingetrokken.

Dell was geen alleenstaand geval. Ook Samsung vond het niet nodig om eerder gemaakte beloftes na te komen. Daarom voerden we eind maart actie in Vilvoorde, bij de hoofdzetel van de Koreaanse elektronicareus. Met succes, want Samsung heeft zich opnieuw geëngageerd om pvc en BFR's uit zijn nieuwe modellen te weren. We blijven van nabij de maatregelen volgen die het bedrijf treft om zijn nieuwe pc's en gsm-toestellen “groener” te maken.

Bemoedigend

Dat het ook beter kan, bewijzen HP, Apple, Sony Ericsson en Acer. Deze bedrijven lobbyen voor belangrijke Europese wetswijzigingen om het gebruik van het giftige pvc en broomhoudende vlamvertragers in elektronica te verbieden. Het is bemoedigend om te zien dat de sector zelf inziet dat deze gifstoffen uitgebannen moeten worden.

Het Finse Nokia staat ook dit keer weer bovenaan de elektronicaranglijst, gevolgd door Sony Ericsson, Philips, Motorola en Apple. De vijf giftigste bedrijven zijn van hoog naar laag Toshiba, Fujitsu, Microsoft, Lenovo en Nintendo.

Bekijk het nieuwe elektronicaklassement.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.