Philips staat onderaan de 6de editie elektronicaklassement

Nieuwsartikel - 27 november, 2007
In de nieuwe editie van de 'Guide to Greener Electronics' zijn de grootste producenten van televisies en spelcomputers toegevoegd. Philips en Nintendo scoren slechte punten op hun beleid inzake het verwijderen van gifftige stoffen en recyclage. Verder vertoont het klassement grote verschuivingen.

'Guide to Greener Electronics'

Nokia en Motorola zakken

Nokia stond in de vorige versie vna het klassement nog op nummer 1, maar is gezakt naar 9. Greenpeace testte het inzamelsysteem van Nokia in zes landen, waarvan Nokia zegt dat afgedankte gsm's daar kunnen worden ingeleverd. Dat bleek onmogelijk in vijf van de zes landen. Ook de inzamelingsclaim van Motorola bleek niet te kloppen in drie van de vier landen waar dit getest is. 

De meerderheid van de bedrijven heeft inmiddels toegezegd PVC en broomhoudende vlamvertragers volledig uit hun producten te verwijderen. Steeds meer bedrijven brengen producten zonder schadelijke materialen op de markt. Apple, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony and Toshiba hebben onlangs nieuwe producten uitgebracht met weinig of zonder de schadelijkste chemicaliën. .

Greenpeace wil dat elektronicabedrijven alle giftige stoffen uit hun producten verwijderen en overal ter wereld het eigen afval inzamelen en recycleren. Alleen dan komt er een einde aan de wereldwijde problemen die veroorzaakt worden door giftig elektronica-afval.

In deze zesde versie zijn Philips, Sharp, Nintendo en Microsoft,marktleiders op gebied van TV's en spelcomputers, voor het eerstopgenomen in het klassement. Zij blijken nog maar weinig te doen omgiftige stoffen te verwijderen en hun afgedankteproducten in te zamelen.

De Guide to Greener Electronics wordt driemaandelijks in 11 talen uitgegeven door Greenpeace.

Raadpleeg het klassement 'Guide to greener electronics'

Onderwerpen