Samsung en Toshiba nieuwe koplopers in elektronicaklassement

Nieuwsartikel - 18 maart, 2008
Samsung en Toshiba delen de eerste plaats in de zevende editie van het elektronicaklassement van Greenpeace. Nokia kreeg een strafpunt voor een onsamenhangend beleid voor de terugname van producten wereldwijd. Nintendo boekt slechts een minimale verbetering en blijft steken op de laatste plaats. Microsoft en Philips boeken een kleine vooruitgang.

Guide to Greener Electronics van maart 2008.

Het klassement rangschikt producenten van computers, mobiele telefoons, tv's en spelcomputers op basis van hun beleid en  inzake giftige stoffen en terugname van afgedankte producten. Samsung en Toshiba staan bovenaan met 7.7 op 10 op de voet gevolgd doorNokia, Sony, Dell en Lenovo met 7.3. Apple zet zijn gestage opgang voort dankzij nieuwe producten zoals de MacBook Air die minder giftige stoffen en belandt op 6.7. Nintendo scoort het slechtst met 0.3 op 10 punten.

Sinds de introductie van het klassement in december 2006 streven veel elektronicabedrijven naar een toppositie op de lijst. De meeste bedrijven hebben daardoor hun milieubeleid enorm verbeterd. De leiderspositie is al vier keer gewisseld en de gemiddelde score is opmerkelijk gestegen door de onderlinge concurrentie. Het blijft echter nog steeds wachten op echt milieuvriendelijke elektronica. Begin maart voerde Greenpace een onderzoek naar computers en mobiele telefoons waaraan elektronicabedrijven vrijwillig meewerkten. Daaruit blijkt dat slechts drie producten redelijk scoren: de Sony Vaio TZ11 laptop, de Sony Ericsson T650i mobile phone en de Sony Ericsson P1i PDA.

Motorola en Nokia kregen bij de vorige update kritiek van Greenpeace omdat hun inzamelsysteem voor afgedankte producten in een aantal landen niet bleek te werken. Greenpeace testte de systemen opnieuw. Motorola verbeterde zijn inzamelsysteem voor afgedankte gsm's, waardoor het stijgt in het klassement. Nokia zamelt zijn afgedankte mobiele telefoons in Thailand en de Fillipijnen beter in, maar in India en Rusland nog steeds niet. Ondanks een goed beleid inzake giftige stoffen staat Nokia daardoor op de derde plaats.

De 'Guide to Greener Electronics' wordt driemaandelijks in 11 talen uitgegeven door Greenpeace. Greenpeace wil dat bedrijven alle giftige stoffen uit hun producten verwijderen en overal ter wereld hun eigen afval inzamelen en verantwoord verwerken. In de volgende editie van de gids zal Greenpeace ook het energieverbruik van de bedrijven beoordelen.

Onderwerpen