Nokia koploper in elektronicaklassement

Nieuwsartikel - 16 september, 2008
Nokia neemt de leiding in de Guide to Greener Electronics van Greenpeace. De negende editie van het klassement voor elektronica toont aan dat bedrijven hun milieubeleid verbeteren.

9de editie van de Guide to Greener Electronics

De scores van de bedrijven kelderden in de vorige editie van het klassement toen de criteria voor CO2-uitstoot werden toegevoegd. Niettegenstaande boeken populaire merken als Nokia en Samsung een opmerkelijke vooruitgang in het groener maken van hun producten. Ze verbeteren niet enkel op het vlak van de nieuwe energiecriteria, maar ook hun beleid inzake giftige stoffen en afval ging er op vooruit. Enkel Nintendo blijft onderaan bengelen. De bekende gameproducent bevindt zich met zijn milieumaatregelen in het stenen tijdperk.

Verbetering bij Nokia

Telefoongigant Nokia staat terug op nummer een, waar het merk bij de allereerste versie van het klassement in 2006 ook te vinden was. Het bedrijf claimde vorig jaar in tientallen landen inzamel- en recyclagesystemen te hebben, maar controles van Greenpeace wezen uit dat die in India, Rusland en Argentinië in de praktijk niet werkten. Afgelopen jaar heeft Nokia zijn inzamelstructuur flink verbeterd. Het strafpunt vanwege misleidende informatie verviel daarmee.

Ook 'groene' gsm's

Een aantal merken brengen tegenwoordig mobiele telefoons op de markt zonder pvc en broom. Nokia en Sony Ericsson maken gsm's en Apple maakt het nieuwste iPod-model zonder deze giftige materialen. Ze laten zien dat het mogelijk is om groener te produceren, de achterblijvers hebben geen excuus meer.

Doelstellingen

Greenpeace wil dat de hele elektronica-industrie groener wordt. Alle bedrijven moeten producten maken die vrij zijn van giftige stoffen, hun afgedankte apparaten inzamelen en op een goede manier verwerken. Zo kan voorkomen worden dat de apparaten op afvalbergen in ontwikkelingslanden belanden. Elektronicabedrijven moeten ook hun energieverbruik flink gaan terugdringen om de wereldwijde klimaatverandering een halt toe te roepen.

Raapleeg hier het klassement

Onderwerpen