Vier actievoerders in Kopenhagen eindelijk vrij

Nieuwsartikel - 7 januari, 2010
Het Deense gerecht heeft de actievoerders van Greenpeace vrijgelaten die twintig dagen in voorhechtenis zaten. De vier, inmiddels bekend als de "Red Carpet Four", hadden 17 december op een staatsbanket van de Deense koningin in Kopenhagen de regeringsleiders aangemaand om dringend werk te maken van het klimaat.

De actievoerders bekend als de "Red Carpet Four" beantwoorden vragen van de pers na hun vrijlating.

De vier actievoerders hebben Kerstmis en Nieuwjaar in de cel doorgebracht, zonder bezoekrecht. Het gaat om de directeur van Greenpeace Spanje Juan A Lopez de Uralde, de Nederlandse klimaatcampaigner Joris Thijssen, de Zwitser Christian Schmutz en de Noorse Nora Christiansen. Ze moeten nog voor de rechter verschijnen en riskeren gevangenisstraf.

Na hun arrestatie beloofde Greenpeace dat de actievoerders vrijwillig naar Kopenhagen zouden terugkeren voor hun proces indien ze werden vrijgelaten. Om het politieonderzoek te vergemakkelijken bood Greenpeace ook volledige medewerking aan de Deense politie aan, maar die ging daar niet op in. Een verlengde preventieve voorhechtenis is in strijd met de internationale rechten van de mens, vindt ook de Britse mensenrechtenactivist Richard Harvey.

Ludiek

Op 17 december verschenen drie actievoerders ongenodigd op het galadiner van de Deense koningin. Ze gaven zich uit voor het staatshoofd van "de Aarde", zijn vrouw en hun veiligheidsagent. Het ging duidelijk om een ludieke en vreedzame actie: ze arriveerden in een limousine met als nummerplaat "007" en gebruikten een zwaailicht dat voor amper 7 euro te koop is op het internet. Toch geraakten de actievoerders voorbij het veiligheidskordon rond het Deense parlement. Eenmaal in het gebouw waar het staatsbanket plaatsvond, haalden ze spandoeken boven met de tekst: "Politici praten, leiders handelen".

De volgende dag kwamen de regeringsleiders samen voor de slotsessies van de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen. Verder dan een lege huls - het zogenaamde Kopenhagenakkoord - kwamen ze niet. Een document van amper vijf pagina's zonder wettelijk bindende doelstellingen die de uitstoot van broeikasgassen aan banden legt. De top nam er enkel "akte" van, zonder het akkoord aan te nemen.

Solidair

In 24 uur tijd verklaarden meer dan 13.000 mensen zich solidair met de Red Carpet Four. De echte wereldleiders worden geacht actie te ondernemen tegen de ernstige dreiging van klimaatverandering. In Kopenhagen hebben ze de kans op een eerlijk, ambitieus en wettelijk bindend akkoord laten schieten. Dat kunnen we niet meer laten gebeuren. Zolang onze leiders zich als "losers" gedragen, zullen meer en meer mensen creatieve manieren vinden om hun bezorgdheid uit te drukken en om druk te zetten voor verandering.

Eis een wettelijk bindend klimaatakkoord in 2010!

Zeg de wereldleiders dat mislukking geen optie is. De VS, EU en Australië laten nationale kortetermijnbelangen primeren op het lot van onze planeet. Samen moeten we onze leiders laten weten dat we niets minder verwachten dan een effectief akkoord om het klimaat te redden.

Onderwerpen