Gecertificeerde palmolie is schone schijn

Nieuwsartikel - 11 november, 2008
De palmolie-industrie vierde met een persconferentie de aankomst van de eerste lading "duurzame" palmolie in Europa. Maar uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat het keurmerk van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) niet deugt.

Een Indonesische actievoerder van Greenpeace op de ankerketting van de ‘Gran Couva'. De tanker vervoert 27,000 ton ruwe palmolie voor het bedrijf Wilmar met bestemming Rotterdam.

De palmolie die toekwam in Rotterdam is afkomstig van de plantages van United Plantations dat levert aan Nestle en Unilever. Het bedrijf is in Maleisië en gecertificeerd door de RSPO. RSPO wil een einde maken aan het negatieve imago van palmolie, die vaak geassocieerd wordt met ontbossing, sociale conflicten, ... RSPO telt ook een aantal Belgische leden waaronder SPE, Sipef, Siat, Fortis, Dexia, ...

Greenpeace heeft een onderzoek gevoerd naar de praktijken van het RSPO-lid United Plantations. Het is een van de eerste bedrijven dat een certificaat ontving. Het kreeg een certificaat van RSPO voor plantages in Maleisië maar gaat gewoon door met vernietigende praktijken op plantages op Kalimantan in Indonesië. Nochtans moeten alle bedrijven die een deel van hun palmolie laten certificeren een aantal minimumcriteria respecteren op al hun plantages, ook op de niet gecertificeerde.

United Plantations respecteert de minimumcriteria niet

Greenpeace lanceert een rapport over zijn onderzoek dat duidelijk aantoont dat United Plantations de minimumcriteria niet respecteert. RSPO creëert een illusie van duurzaamheid maar is niet geloofwaardig  omdat haar leden hun eigen criteria niet respecteren. Het rapport brengt een reeks problemen aan het licht op de plantages van United Plantations in Kalimantan, waaronder ernstige landconflicten, illegale praktijken (het vernietigen van veenmoerasbossen van meer dan 3 m diep), het afbranden van bossen,...

Wat is er mis met palmolie?

De wereldwijde palmolie-industrie breidt snel uit. De olie wordt gebruikt in een groeiend aantal voedings- en cosmeticaproducten, zoals shampoo en zeep, chips, koekjes,.... Ook de vraag naar palmolie voor gebruik in biobrandstoffen zoals biodiesel doet de vraag naar palmolie sterk stijgen. In Zuidoost-Azië worden tropisch regenwoud en veenmoerasbossen vernietigd om palmolieplantages aan te leggen.

Tussen 2000 en 2005 werd er in Indonesië jaarlijks 1,9 miljoen ha bos vernietigd, dat is 2/3de van de oppervlakte van België. In 50 jaar tijd verdween 72 % van de Indonesische oerbossen. De Verenigde Naties halen de uitbreiding van palmolieplantages aan als hoofdoorzaak van ontbossing. Dit is rampzalig voor de biodiversiteit en de plaatselijke bevolking. Door de kaalslag komen ook grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer vrij, die de klimaatverandering versnellen.

Download het rapport "United Plantations certified despite gross violations of RSPO Standards"

Onderwerpen