Actie bij Samsung omdat het zijn groene beloftes verbreekt

Nieuwsartikel - 3 maart, 2010
Elke pc die Samsung verkoopt bevat gevaarlijke chemicaliën als pvc en broomhoudende vlamvertragers (BFR's), hoewel het herhaaldelijk had beloofd grote kuis te houden. Slechts twee gsm-modellen van de Koreaanse elektronicagigant zijn volledig pvc- en BFR-vrij. Daarom hingen onze klimmers de de boodschap 'Samsung houdt beloften niet' aan het Belgische hoofdkwartier van het bedrijf. Update: Samsung engageert zich om werk te maken van producten zonder gevaarlijke stoffen.

Klimmers van Greenpeace ontrolden een gigantische spandoek met de boodschap "Samsung = verbroken beloftes" op het Benelux-hoofdkwartier van Samsung.

Update, woensdag 13u

Onze actie lijkt z'n vruchtenaf te werpen. Samsung heeft beloofd om ons voor 19 april een gedetailleerd scenario te bezorgen van hoe het te werk zal gaan om pvc en broomhoudende vlamvertragers uit z'n producten te verwijderen. Greenpeace zal binnenkort de CEO van de elektronicagigant ontmoeten in Londen. We verwachten concrete voorstellen voor alle nieuwe pc'sen gsm's van de Koreaanse fabrikant.

Alle nieuwe gsm-modellen van Apple, Nokia en Sony Ericsson zijn al langer dan een jaar pvc- en BFR-vrij. Intussen heeft Samsung, 's werelds tweede grootste producent van gsm-toestellen, slechts twee modellen op de markt gebracht zonder deze giftige stoffen (met name de Blue Earth GT-S7550 en de Reclaim M560).

Belofte uit 2004

In juni 2004 was Samsung het eerste elektronicabedrijf dat zich er openlijk toe verbond pvc en BFR's uit de nieuwe modellen van zijn gamma halen. In 2006 beloofde Samsung BFR's volledig uit te faseren tegen het begin van 2010 en een jaar later stelde het bedrijf zich eind 2010 als deadline om ook pvc uit de productie te verwijderen. Beide toezeggingen leverden het bedrijfpunten op in ons elektronica klassement.

Samsung's beloften blijken loos. Daardoor lijdt het gezichtsverlies en moet het concurrenten als Apple, HP, Nokia en Sony Ericsson voorlaten. Die leveren reeds lang producten af zonder deze schadelijke stoffen, en bewijzen dat het mogelijk is.

Een bedrijf als Samsung dat terugkomt op zijn beloofde planning, schaadt natuurlijk het vertrouwen van de consument. Als het verwijderen van gevaarlijke stoffen vertraging oploopt, moet dat duidelijk gecommuniceerd worden: andere bedrijven in het elektronicaklassement hebben dat gedaan, soms zelfs een jaar voor de deadlines. Samsung daarentegen bekende slechts enkele weken voor het nieuwe groenere modellen zou afleveren dat het de deadline niet haalt en zijn belofte niet houdt. Zo verhinderde Samsung dat het punten verloor in het invloedrijke Guide to Greener Electronics van Greenpeace.

Greenwashing

Bij productie, gebruik en afvalverwerking is pvc de meest milieuschadelijke plasticsoort. Als het niet correct gerecycleerd wordt, kan er zich bij verbranding dioxine vormen, een bekende kankerverwekkende stof. BFR's breken zeer moeilijk af in het milieu en kunnen zich ophopen in mens en dier. Ze kunnen vrijkomen bij gebruik en ook bij verbranding - zoals bij de meest courante recyclagemethoden in Azië en Afrika - kan dioxine ontstaan.

Samsung moet begrijpen dat zaken die goed zijn voor de gezondheid en het milieu, ook goed zijn voor de winst van het bedrijf. Mensen tonen zich steeds bezorgder over de ecologische impact van de producten die ze kopen, en zijn zich in toenemende mate bewust van de greenwashing en promopraat van bedrijven. De beslissing van Samsung om af te zien van zijn groene beloften gaat ten koste van het vertrouwen van de consument, dat moeilijk terug te winnen valt.

E-afval

Recent trok het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) aan de alarmbel. De bergen elektronisch afval veroorzaken zware milieu- en gezondheidsproblemen in de groeilanden. Daarom zijn er dringend procedures nodig voor de inzameling en ontmanteling van afval uit elektronica.

Wereldwijd wordt er jaarlijks ongeveer 40 miljoen ton e-afval geproduceerd. Vooral in China en India zullen deze afvalbergen exponentieel groeien in de komende tien jaar. Bovendien blijven ontwikkelde landen hun e-afval ook in China dumpen, ondanks een wettelijk verbod.

Onderwerpen