Greenpeace blokkeert boorschip voor Shetlandeilanden

Nieuwsartikel - 23 september, 2010
Twee van onze actievoerders beklommen het enorme boorschip de Stena Carron. Ze verhinderen dat het schip uitvaart naar de diepe wateren voor de Shetlandeilanden om daar olie op te pompen. De twee bezetten het anker van dit schip op anderhalve kilometer voor de kust, met een duidelijke boodschap: “Go beyond oil”.

Twee Greenpeaceactievoerders op het 228 meter lange boorschip, de Stena Carron.

De Duitse Anais en de Zweed Victor klommen omhoog langs de ketting van het anker van de Stena Carron, een 228 meter lang boorschip, en hebben zich daar geïnstalleerd. Daardoor kan het anker niet worden gelicht en kan het schip niet naar de boorsite varen.

Via een satellietverbinding bracht de 29-jarige Anais Schneider verslag uit: “Het was ongelooflijk om langs de ankerketting omhoog te klimmen, de ringen zijn bijna zo groot als ikzelf. Het boorschip van Chevron is een van de grootste dingen die ik ooit op zee zag. En de Shetlandeilanden zijn prachtig: een olielek hier zou verwoestende gevolgen voor het gebied en voor de Noordzee. Het is tijd om af te stappen van olie. Onze verslaving is schadelijk voor het klimaat, de natuur en staat een groene energietoekomst in de weg.”

Het schip wordt gebruikt door de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron. Het zou 200 km ten noorden van de Shetlandeilanden een put boren op 500 meter diepte, in een ecologisch kwetsbaar gebied bekend als de 'Atlantische grens'.

Een maand lang

Anais en Victor zijn niet aan hun proefstuk toe. Recent namen ze deel aan een expeditie van Greenpeace in het Noordpoolgebied, waar ze deel uitmaakten van het team dat een omstreden boorplatform van energiereus Cairn Energy bezette.

Intussen zijn Victor en Anais veilig teruggekeerd naar de Esperanza. Rubberbootjes hebben vanuit de Esperanza een soort capsule aangevoerd. Twee nieuwe actievoerders zitten nu veilig en wel in deze capsule, waarin ze afgeschermd van weer en wind kunnen slapen. Ze hebben ook voedselvoorraden om een maand door te komen.

Onze actievoerders hebben een soort capsule gehangen aan het enorme anker van de Stena Carron, waardoor de bezetting nog een maand kan doorgaan.

Steeds dieper

Maar Greenpeace doet meer dan specifieke operaties stoppen, we roepen de regeringen van de landen rond de Noordzee op om een verbod op alle diepzeeboringen uit te vaardigen. In Noorwegen vergaderen deze landen namelijk over zo'n moratorium. Onze vreedzame actie geldt als belangrijk signaal aan de milieuministers.

Onder het gebied ten westen van Shetland zou naar schatting het equivalent van twee tot vier miljard vaten olie en gas zitten. De Britse oliemaatschappij BP exploiteert hier al drie olie- en gasvelden, in water met een diepte van 550 meter. In juli 2010 ontvouwde BP plannen om veel dieper te boren in een potentieel olieveld Cardhu genaamd, op zo'n 10 km van waar Chevron actief is.

Iedereen kon zien wat er zich enkele maanden geleden in de Golf van Mexico heeft afgespeeld. De grootste olieramp ter wereld was een onmiddellijk gevolg van roekeloos boren in de diepzee.

Volg de actie op de voet

Onderwerpen