Actie tegen grootste Indonesische houtkapbedrijf

Nieuwsartikel - 19 maart, 2009
Greenpeace voerde actie in Jakarta aan de hoofdzetel van Sinar Mas, het grootste houtkap- en palmoliebedrijf van Indonesië. Greenpeace vraagt dat het bedrijf de voortdurende vernietiging van de laatste oerbossen stopzet. Vijfentwintig actievoerders ketenden zich vast aan de ingang van het gebouw and klimmers ontrolden een gigantisch spandoek met de boodschap 'Forest and Climate Criminal'. De actievoerders werden hardhandig verwijderd door de politie.

Greenpeace voert actie in Jakarta aan de hoofdzetel van Sinar Mas, het grootste houtkap- en palmoliebedrijf van Indonesië.

Greenpeace voerde actie omdat de overheid niks onderneemt en Sinar Mas onverminderd doorgaat met het vernietigen van oerbossen en veenmoerassen en op die manier een bedreiging vormt voor de toekomstige generaties en het klimaat. We houden de activiteiten van Sinar Mas in Sumatra, West-Kalimantan en Papoea al enkele jaren in de gaten. We hebben bewijzen van recente ontbossing in deze gebieden. Het bedrijf staat klaar om zijn activiteiten enorm uit te breiden want het bezit vergunningen voor meer dan 200.000 hectaren in het Indonesische regenwoud en wil nog meer grond proberen te bemachtigen, vooral in Papoea.

De Indonesische president belooft internationaal dat hij de uitstoot van broeikasgassen zal terugdringen, maar hij laat Sinar Mas begaan. Als hij ernstig is en Indonesië een belangrijke bijdrage wil laten leveren in de strijd tegen de klimaatverandering moet hij er voor zorgen dat het bedrijf onmiddellijk stopt met het vernietigen van Indonesië's grootste troef, de koolstofrijke bossen en veenmoerasbossen.

Greenpeace roept de Indonesische regering op om onmiddellijk een moratorium in te stellen op ontbossing. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen van het land in toom te houden, maar ook de enorme rijkdom van de tropische biodiversiteit redden en de lokale gemeenschappen beschermen die afhankelijk zijn van de bossen. De Indonesische overheid moet in actie schieten om z'n bevolking te beschermen tegen de impact van de klimaatverandering door de uitstoot van zijn land met 75 % te verminderen tegen 2012. Het moet de geïndustrialiseerde landen dwingen om te betalen om de ontbossing stop te zetten en tegelijkertijd zijn eigen uitstoot drastisch terugdringen.

Onderwerpen