Cruciale stemming over Amazonewoud pas in 2012

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 21 december, 2011
Zoals bekend dreigt een omstreden hervorming van de Braziliaanse boswet een stevige hap te nemen uit het grootste regenwoud op aarde. Onder druk van de machtige landbouwlobby willen politici de wet versoepelen, lees: een vrijgeleide tekenen voor bulldozers en kettingzagen om het bos in te trekken. De stemming in het Braziliaanse Lagerhuis is uitgesteld tot maart 2012.

Twee weken geleden keurde de Senaat de nieuwe boswetgeving goed. Vorige week was het de beurt aan de parlementsleden in het Lagerhuis, maar die hebben beslist om pas in maart 2012 hierover te stemmen. Dat geeft voorstanders van de industriële landbouw de gelegenheid om met nieuwe, schadelijke amendementen op de proppen te komen. Maar dit geeft ook president Dilma Rousseff meer tijd om te luisteren naar de vele internationale stemmen die vragen om het regenwoud te beschermen. Enkel zij kan nog met een veto het voorstel tegenhouden. 

5.000 mails voor de Amazone

De afgelopen dagen ontving het Braziliaanse staatshoofd al meer dan 5.000 mails waarin ze wordt gevraagd haar veto te gebruiken om het regenwoud veilig te stellen. Overal ter wereld wordt er steeds sterker aangedrongen op haar tussenkomst. Onder andere WWF en Avaaz steunen deze oproep.

De gesprekken over de hervorming van de boswetgeving zijn al meer dan tien jaar aan de gang, waarbij de laatste twee jaar het dossier heen en weer gaat tussen de twee kamers van het Braziliaanse parlement. Wetenschappers, religieuze leiders, natuurbeschermings- en maatschappelijke organisaties; allemaal probeerden ze de wetswijzing te beïnvloeden om er een degelijk instrument van te maken om de bossen te beschermen.

Ondanks alle inspanningen keurde de Senaat, onder druk van de landbouwindustrie, twee weken geleden de nieuwe boswetgeving goed. Dit is voor Brazilië een enorme stap terug in de strijd tegen ontbossing. Concreet werd er beslist dat er amnestie kan verleend worden aan vroegere misdrijven die te maken hebben met illegale kap.

Alleen al in Brazilië, spraken 1,5 miljoen mensen zich uit tegen de invoering van de nieuwe wet. Meer dan ooit moeten we vechten voor het behoud van het Amazonewoud. Enkel president Dilma kan de wetswijziging nog tegenhouden, voor de industriële lanbouwbedrijven hun wens in vervulling zien gaan. Wij zetten ons volledig in voor deze strijd om de bossen te beschermen, en daarbij hebben we jouw hulp nodig.

Stuur een mail naar Dilma Rousseff

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.