FANC erkent problemen met stresstests

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 1 juni, 2012
Gisteren nam Greenpeace de Europese stresstests op de korrel. Het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gaat een heel eind mee in onze kritiek. “We proberen de risico’s te beperken”, klinkt het. De beste garantie is natuurlijk de drie oudste reactoren meteen te sluiten.

De nucleaire sector beoordeelt zichzelf, was de boodschap die Greenpeace gisteren op een persconferentie gaf. Dat het een onderonsje is bij de stresstests, ontkent het FANC niet echt.

“Het is zo georganiseerd, maar iedereen heeft er alle belang bij de zaak zeer ernstig te nemen. Het is nu eenmaal zo dat onafhankelijke nucleaire experts erg zeldzaam zijn”, zegt woordvoerster Karina De Beule in de krant De Morgen.

Het FANC bevestigt de nood aan een beter ventilatiesysteem in de centrales. “De ramp in Fukushima heeft getoond dat dat noodzakelijk is en dus hebben we dat ook aangevraagd. Het staat ingeschreven in het actieplan”, aldus De Beule in De Morgen.

Dat drie centrales verouderd zijn, daar ziet het FANC niet  per se graten in “omdat ze om de tien jaar vernieuwd worden. Behalve het stalen reactorvat zijn bijna alle onderdelen nu vernieuwd.”

In Doel 1 en 2 is er maar één laag beton als bescherming, zoals Greenpeace gisteren aangaf. “Daar zijn wel nog telkens een laag metaal voorzien”, reageert het FANC.

Wat de grote bevolkingsdichtheid rond de centrales betreft, zegt De Beule: “Dat is nu eenmaal een gegeven. Wij proberen de lat zo hoog mogelijk te leggen om alle risico’s in te perken.”

- Lees meer in onze briefing "Nucleaire sector beoordeelt zichzelf"

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.