Greenpeacefilm Petropolis op het Gentse filmfestival

Nieuwsartikel - 7 oktober, 2009
Op donderdag 8 en dinsdag 13 oktober speelt de film "Petropolis: Aerial Perspectives on the Alberta Tar Sands" op het filmfestival van Gent. De ontginning van olie uit teerzand is een geheime klimaatramp. De film die Peter Mettler in opdracht van Greenpeace Canada maakte brengt de problematiek verrassend in beeld. Er zijn nog vrije plaatsten. Mis deze kans niet!

Luchtfoto van de Syncrude site in Canada waar olie gewonnen wordt uit teerzand.

In "Petropolis" weet Peter Mettler op een hallucinerende wijzeesthetische schoonheid te paren aan een sociaal bewustzijn. In opdrachtvan Greenpeace trok hij met zijn camera naar Canada's meestcontroversiële natuurgebied: Alberta Tar Sands. De rijkelijkeontginning van olie in dit gebied dreigt te zorgen voor eenonoverzichtelijke vernietigende natuurramp. Mettlers ecologische visieis overduidelijk. Met een perverse schoonheid legt hij het landschapvast. De bekoring die zijn wondermooie abstracte beelden uitademen iseen gif omdat wat je feitelijk ziet een door toxische pollutieaangevreten natuurgebied is. "Petropolis: Aerial Perspectives on theAlberta Tar Sands" is een cinematografisch hoogstandje met een accurateecologische boodschap.

Canada staat op nummer 2 van de lijst meest olierijke landen, na Saoedi-Arabië. De olie is verborgen in de zogenaamde teerzanden. Het ontginnen van deze olievoorraad is de geheime klimaatramp van deze tijd: ongecontroleerde uitstoot van CO2, gebruik van fossiele brandstoffen en verwoesting van eeuwenoude natuur zoals de Canadese oerbossen. Het zoeken naar olie in het Candese zand levert helse taferelen op met rampzalige gevolgen: eindelozenatuurgebieden veranderen in stinkende meren vol gif, open mijnen,raffinaderijen en pijpleidingen. Greenpeace voert actie om deze pratktijken aan te klagen te stoppen.

Praktisch

08/10 om 17:30 in Vooruit, Theaterzaal

13/10 om 20:15 in Vooruit, Theaterzaal

Tickets kosten € 8,50.

Onderwerpen