Braziliaans vlees en ontbossing: Belgische invoerder op het matje geroepen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 6 juni, 2012
Vanochtend brachten enkele actievoerders van Greenpeace een verrassingsbezoek aan de invoerder van diepgevroren vlees uit Brazilië Van Aerde (Antwerpen). Ze wilden hem rekenschap vragen over de exacte herkomst van het ingevoerde vlees.

Braziliaans vlees en ontbossing - Belgische invoerder op het matje geroepen - ontbossing in het Amazonewoud

De rundveeteelt is momenteel de belangrijkste motor van ontbossing in het Amazonewoud. Op 62 procent van de ontboste gronden graast momenteel vee.

Er is maar één manier om daar niet medeplichtig aan te zijn: elk contract met JBS opschorten of stopzetten. JBS is de wereldleider in de productie van dierlijke eiwitten, die al voor de derde keer op heterdaad is betrapt bij praktijken van ontbossing, slavernij en schending van de rechten van de inheemse bevolking. Dat blijkt nogmaals uit een nieuw rapport dat Greenpeace vandaag publiceert. Dat rapport evalueert de vooruitgang die deze gigant in de vlees- en lederhandel heeft bereikt. De evaluatie is snel gemaakt: No Progress!

Illegale praktijken

Na verscheidene onderzoeken op het terrein klaagt Greenpeace sinds 2009 de verderfelijke relaties aan tussen JBS en boerderijen die de wetgeving op het vlak van de houtkap niet naleven of die werken met werknemers die van hun vrijheid zijn beroofd, bijvoorbeeld omdat zij hun schulden niet hebben betaald.

Dat terreinonderzoek heeft het ook mogelijk gemaakt om vast te stellen in welke mate sommige indianengroepen te lijden hebben onder de activiteiten van de veeteeltsector, die onrechtstreeks kan rekenen op steun van de Braziliaanse overheid. Sommige groepen kunnen bijvoorbeeld niet eens meer gebruik maken van het water uit de rivieren die over hun gronden lopen omdat die zodanig zijn vervuild door meststoffen.

In 2009 heeft JBS een akkoord ondertekend waarin het bedrijf zich ertoe verbond om geen banden meer te onderhouden met boerderijen die zich schuldig maken aan dergelijke overtredingen. Wij weten nu dat dit helemaal niet klopt.

Verantwoordelijkheid nemen

Dat is een reden te meer om de klanten van JBS op het matje te roepen. Zolang Van Aerde zich bij JBS bevoorraadt, kunnen zijn klanten niet de garantie hebben dat ook zij niet bijdragen aan de verwoesting van het Amazonewoud. En de consumenten nog minder…

“Wij zijn hier om de heer Van Aerde eraan te herinneren dat de industrie haar verantwoordelijkheid moet nemen met betrekking tot problemen die van belang zijn voor de hele samenleving, zoals de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit,” zo verklaart bossencampaigner An Lambrechts.

 “Die verantwoordelijkheid is nodig in alle schakels van de keten. Heel veel consumenten willen niet onrechtstreeks betrokken zijn bij de verwoesting van een ecosysteem dat zo uitzonderlijk is als het Amazonewoud.”

Grootste veestapel

Brazilië heeft momenteel de grootste veestapel ter wereld en de Braziliaanse overheid lijkt vast van plan om haar aandeel in de markt van vlees en leder te verdubbelen. Die plannen vallen niet te verzoenen met de verwachte opflakkering van de ontbossing als gevolg van de hervorming van de Braziliaanse boswetgeving die president Dilma Rousseff niet volledig wou tegenhouden.

Het is de hoogste tijd dat Brazilië laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om zich te ontwikkelen zonder zijn natuurlijke rijkdommen volledig op te souperen. In Rio gaat trouwens de komende dagen Rio+20, de VN-top over duurzame ontwikkeling, van start. Iets om in de gaten te houden...

Zonder jouw vrijgevigheid kunnen wij niet in actie komen: steun onze campagne voor 'nulontbossing'

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.