Meer dan 60 Vlaamse auteurs worden Ambassadeur voor de Bossen

Nieuwsartikel - 9 november, 2004
Al meer dan 60 Vlaamse auteurs hebben zich bij de boekencampagne van Greenpeace aangesloten. Ze roepen hun uitgevers op om over te schakelen op bosvriendelijk papier en zullen ook proberen hun volgende boek op bosvriendelijk papier te drukken. Een aantal auteurs ondertekende dat engagement plechtig op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Vlaamse schrijvers worden bossenambassadeur in het kader van de Greenpeace bossencampagne. Leerlingen van 5de lagere uit Sleidinge voeren een toneel op.

De boekensector heeft een verantwoordelijk: wereldwijd staan de bossen nog altijd onder grote druk en maar liefst 40 procent van de industriële houtkap gaat naar papier. Daarom roept Greenpeace de auteurs en uitgevers op om zoveel mogelijk op bosvriendelijk papier te drukken. Dat is gerecycleerd papier of papier met het FSC-label. Op de boekenbeurs in Antwerpen ondertekenden Marc de Bel, Karel Verleyen, Linda Van Mieghem, Luc Vankrunkelsven, Nic Balthazar, Willy Schuyesmans en Anne Provoost plechtig hun engagement.

De Vlaamse auteurs zijn niet de enigen: overal ter wereld hebben auteurs zich aangesloten bij de boekencampagne. Zo heeft niemand minder dan Isabel Allende haar nieuwe boek 'El Bosque de los Pigmeos' op bosvriendelijk papier laten drukken. "Ik engageer mij net als andere auteurs overal ter wereld,' zegt ze. "En ik roep de uitgeversector op om niet bij te dragen tot de vernietiging van de bossen en dus milieu- en sociale criteria te hanteren bij de aankoop van papier. Dat is geen irrationele vraag? Integendeel: een aankoopbeleid met respect voor het milieu komt ons allemaal ten goede.'

Onderwerpen