Greenpeace USA volledig vrijgesproken

Rechter verwijst zaak naar de prullenmand

Nieuwsartikel - 24 mei, 2004
Woensdagavond besliste de rechter in Miami dat de zaak van de regering-Bush tegen Greenpeace USA te weinig om het lijf had om ze verder te zetten. Vanuit het federaal gerechtshof in Miami riep Greenpeace USA-directeur John Passacantando op om ondanks deze overwinning toch waakzaam te blijven: "We hebben deze keer wel gewonnen, maar de regering Bush zal blijven proberen om alle vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid in de kiem te smoren".

Greenpeace USA vrijgesproken!

In april 2002 klommen twee Amerikaanse Greenpeaceactievoerders voor de kust van de Amerikaanse staat Florida aan boord van het schip de 'Jade'. Dit schip vervoerde illegaal gekapt mahoniehout uit het Braziliaanse Amazone regenwoud. Met het Greenpeace-logo op hun boot en hun kleding en met een spandoek met de tekst: 'President Bush: Stop illegal Logging' werd, het de scheepsbemanning meteen duidelijk dat het om een vreedzame actie ging.

Toch besloot de Amerikaanse overheid de actie als een criminele daad aan te pakken. De Amerikaanse Justitie onder leiding van John Ashcroft klaagde Greenpeace USA aan voor illegaal betreden van een schip en voor samenzwering. De smokkelaars konden met hun illegale tropische hardhout de reis gewoon voortzetten.

Een recordaantal van meer dan 100.000 mensen van over de hele wereld stuurden protestmails en faxen naar George Bush en John Ashcroft om te vragen de zaak af te gelasten. "Greenpeace bedankt iedereen die ons steunde! We geven de strijd voor onze bossen en oceanen, voor schone lucht en hernieuwbare energie niet op. We blijven vechten voor een groene en vreedzame toekomst", aldus Greenpeace USA-directeur John Passacantando.

Onderwerpen