Groene stroom zit in de lift

Nieuwsartikel - 29 oktober, 2009
Het aantal Vlaamse energieconsumenten dat sinds begin dit jaar op groene stroom overschakelde, is verdubbeld. Dat meldt energiewaakhond Vreg. In het algemeen blijft de Vlaming echter trouw aan Electrabel, ondanks de liberalisering van de energiemarkt. Nochtans is overschakelen op groene stroom niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Windmolenpark op zee

De interesse voor groene stroom is algemeen, blijkt uit een rondvraag van de Vlaamse energieregulator (Vreg) bij duizend gezinnen en evenveel bedrijven. Bijna 8 procent van de ondervraagden heeft een groenestroomcontract. De overgrote meerderheid van de Vlaamse gezinnen weet bovendien dat ze kunnen kiezen voor hernieuwbare electriciteit. Bij de bedrijven geeft 16 procent aan groene stroom te gebruiken. Twee jaar geleden was dat nog maar 5 procent. De Vreg peilde wel voornamelijk bij kleine professionale verbruikers en kmo's.

Het wegvallen van het het prijsnadeel voor groene electriciteit ten opzichte van grijze stroom, heeft deze trend wellicht versterkt. Ecopower bijvoorbeeld, dat 100 % groene stroom produceert en levert in Vlaanderen, biedt al een hele tijd de goedkoopste tariefformules voor gezinnen.

Maar de ene groene producent is de andere niet. Begin dit jaar publiceerde Greenpeace een nieuw klassement van energieleveranciers. Electrabel bungelt hier helemaal onderaan. De geplande investeringen van dit bedrijf, dochter van het Franse GDF-Suez, betreffen vooral steenkool en kernenergie. De elektriciteit van het contract 'Electrabel groen' stamt dan weer hoofdzakelijk uit de verbranding van biomassa in oude steenkoolcentrales, met laag rendement. Niet bepaald groen te noemen.

You've got the power

De 200.000 gezinnen die sinds de vrijmaking van de energiemarkt bij ex-monopolist Electrabel gebleven zijn, laten volgens de Vreg heel wat geld liggen. Door op de goedkoopste leverancier over te stappen, kan een gezin met gemiddeld electriciteit- en gasverbruik nochtans 273 euro besparen op de slotfactuur. Omgerekend geeft dat een besparing van 15 procent, becijferde de Vreg. Een van de slechte gewoonten in Vlaanderen is aardgas en elektriciteit aan te kopen bij dezelfde leverancier zonder de prijzen te vergelijken.

Heel wat mensen lijken dus niet te beseffen hoe gemakkelijk het is om over te schakelen. Op het klassement van Greenpeace zie je hoe groen alle energieleveranciers zijn. De  prijzen kan je vergelijken op de websites van Vreg (Vlaanderen), Brugel (Brussel) en Cwape (Wallonië). Neem contact op met de leverancier van je keuze en bespreek wanneer het nieuwe contract ingaat. De nieuwe leverancier regelt alles met je huidige leverancier. De omschakeling duurt gemiddeld twee maanden, maar je hoeft zelf niets te doen. Je betaalt niets dubbel en valt niet zonder elektriciteit of gas.

Kies voor groene energie

Onderwerpen