2010 wordt warmste jaar ooit

Nieuwsartikel - 3 december, 2010
Vroege vrieskou en sneeuw kunnen niet verhinderen dat dit 'vrijwel zeker' een van de drie warmste jaren is sinds het begin van de metingen in de negentiende eeuw. Sterker nog, de periode 2001-2010 is het warmste decennium sinds 1850.

Droogte in de Filipijnen

De temperaturen in oktober bereikten bijna recordhoogtes, liet het weerbureau van de Verenigde Naties (WMO) donderdag weten. Hoe warm het in november en december was, zullen we pas in 2011 weten, maar verwacht wordt dat deze maanden redelijk koel uitvallen. Toch is er volgens het WMO een goede kans dat 2010 het warmste wordt.

Koude winters in Europa maken van 2010 voor de Europeanen het koelste jaar sinds 1996, maar dat weerspiegelt niet het wereldwijde gemiddelde. De hittegolf in Rusland, droogte in de Amazone en de uitzonderlijk zachte winter aan de Noordpool waren enkele opmerkelijke klimatologische gebeurtenissen die hun stempel hebben gedrukt op het afgelopen jaar.

Waarschuwing

“Dit is nog maar eens een waarschuwing van onze planeet die opwarmt. Zullen regeringsleiders deze waarschuwing ter harte nemen en de gelegenheid aangrijpen om te handelen? Of zullen ze hun actie blijven uitstellen en aanvaarden dat het jaar na jaar warmer wordt?”, reageerde Wendel Trio van Greenpeace aan internationale persagentschappen.

Nog tot 10 december zitten de staatshoofden samen in Cancún, op de klimaatconferentie die een vervolg moet breien aan Kopenhagen. Onze collega's An en Arnaud volgen voor Greenpeace België de onderhandelingen op de voet.