Noordpoolijs smelt naar nieuw dieptepunt

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 16 september, 2011
Het valt te vrezen dat de hoeveelheid zee-ijs in het noordpoolgebied dit jaar een nieuw historisch minimum zal bereiken. Onafhankelijke wetenschappers aan boord van het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise meten in het Hoge Noorden de dikte en omvang van het snel smeltende ijs.

De "smeltende Vitruviusman" van Greenpeace, naar een schets van Leonardo Da Vinci.

Volgens onderzoekers van de Duitse Universiteit van Bremen is de globale stijging van de temperatuur de oorzaak dat de omvang van het Arctische zee-ijs het kleinst is sinds de satellietmetingen begonnen in 1972. Het vorige minimum dateert van 2007. Een belangrijk wetenschappelijk instituut dat de omvang van het Noordpoolijs bestudeert, het Amerikaanse Nationale Sneeuw- en IJsdatacenter (NSIDC), maakte donderdag bekend dat de omvang van het Arctische ijs dit jaar de op één na kleinste ooit gemeten is.

Frida Bengtsson van Greenpeace is aan boord van de Arctic Sunrise: “Het smelten van het zee-ijs in het noordpoolgebied is één van de meest zichtbare impacten van de klimaatverandering en heeft grote gevolgen voor de ijsberen en andere wezens die hier leven, maar ook voor de mensen en dieren wereldwijd.”

Bittere ironie

“Het is bittere ironie dat politici en bedrijven het smelten van het ijs als een opportuniteit zien – oliemaatschappijen zijn al in een hevige strijd verwikkeld voor de grondstoffen van de Noordpool – terwijl het opstoken van fossiele brandstoffen er net voor zorgt dat het smelten van ijs sneller verloopt”, verklaart Bengtsson.

De expeditie van Greenpeace telt onafhankelijke wetenschappers van de Cambridge-universiteit, die de dikte en omvang van het noordpoolijs bestuderen. Voor de eerste maal aan de Noordpool gebruiken ze een 3D-laserscan om systematisch het volume van het zee-ijs te meten.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.