2015 is intussen al een tijdje begonnen en sommige goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn alweer bijna vergeten. Maar nu moeten we allemaal dringend werk maken van een bijkomend voornemen: om de oceanen en hun schitterende walvissen, schildpadden, tonijnen en haaien te beschermen.

We hoeven niet meer te herhalen dat de oceanen in gevaar verkeren. Overbevissing, vervuiling en klimaatverandering slaan hard toe voor alle organismen in de zee. We moeten ons dan ook voornemen om ze te redden.

Hieronder vind je onze favoriete voornemens voor alle #OceanLovers (liefhebbers van de oceaan) zoals wij. Welk voornemen verkies jij?

Laat het ons weten in een reactie of een tweet. Aarzel ook niet om ons je eigen voorstellen mee te delen (gebruik op Twitter of Instagram de hashtag #OceanLovers).

7. Mijn voornemen #OceanLovers: De Californische bruinvis of #Vaquita uit Mexico redden. Er zijn er maar 97 meer over!

Met slechts 97 exemplaren is de kleinste bruinvis ter wereld ook de meest bedreigde! Deze kleine dieren, uit de zee van Cortés in Mexico, moeten worden beschermd tegen de verwoestende visvangst. Vraag samen met 325.000 andere #OceanLovers aan de Mexicaanse regering om de vaquita te redden.

6. Mijn voornemen #OceanLovers: Overbeviste soorten en vis die niet duurzaam is gevangen vermijden.

Heel wat producten uit de zee zijn afkomstig uit visbestanden die te lijden hebben van overbevissing of zijn gevangen met verwoestende vistechnieken. Het is nochtans gemakkelijk om die soorten te vermijden en je supermarkt te vragen om merken van tonijn te verkopen die wel respect hebben voor de zee (‘gevangen met de lijn’ of ‘gevangen met de hand’).

Klik hier voor een lijst met producten uit de zee die je moet vermijden, opgesteld door Greenpeace.

5. Mijn voornemen #OceanLovers: Helpen vermijden dat #monsterboats (monsterschepen) de oceanen leegvissen.

Honderdduizenden lokale vissers die weinig of geen schade aanrichten, worden van hun werk verdreven door industriële vissersschepen die als ware zeemonsters de oceanen plunderen en alles op hun weg vernietigen. Dat is onrechtvaardig voor die vissers, voor de oceanen en voor jou. Kom in actie tegen deze ‘monsterschepen’.

4. Mijn voornemen #OceanLovers: Strijden tegen de koolstofvervuiling die de oceaan opwarmt en verzuurt.

De uitstoot van koolstof die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, verwarmt ook onze oceanen en veroorzaakt een verzuring van de zeeën. Die twee processen maken de zeeën minder gastvrij voor de planten en de dieren en de ecosystemen die erin voorkomen. Wij moeten de strijd aanbinden met de klimaatverandering, door ons energieverbruik te veranderen of onze pijlen te richten op de grote bedrijven die fossiele brandstoffen ontginnen.

3. Mijn voornemen #OceanLovers: Ervoor zorgen dat er minder plastic in zee terechtkomt en daar schade aanricht voor de dieren.

Wist je dat er meer dan 5.000 miljard (!) stukjes plastic drijven rond in de oceaan? We gebruiken zoveel plastic dat het uiteindelijk vaak in zee terechtkomt, waar het wordt ingeslikt door vissen, schildpadden en vogels. Laat ons ervoor zorgen dat we minder plastic gebruiken en zoveel mogelijk proberen recycleren. We kunnen ook meewerken aan lokale acties om de stranden schoon te maken en het afval op te ruimen voor het zijn tocht beëindigt in de oceaan.

2. Mijn voornemen #OceanLovers: Mijn liefde voor de zee delen door een #OceanKiss te versturen!

Of het nu is om te zwemmen, te surfen, te duiken en meer te weten te komen over de oceanen of onze vrienden iets te leren, laat ons allemaal samen genieten van de oceaan en helpen de beweging van #OceanLovers uit te breiden. Je kunt trouwens beginnen met een #OceanKiss (een zoen voor de oceaan) te sharen op Twitter of Instagram om te getuigen van je liefde voor de oceaan. Strek je wangen en spits je lippen (om een vis na te bootsen), neem een foto en post die met de hashtags #OceanLovers en #OceanKiss!

1. Mijn voornemen #OceanLovers: De instelling van zeereservaten eisen waar het zeeleven zich ongestoord kan ontwikkelen.

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste voornemen en daar moeten we onmiddellijk werk van maken. Dit jaar zouden de Verenigde Naties kunnen beginnen onderhandelen over een nieuw verdrag om beschermde gebieden in zee in te stellen, reservaten over de hele wereld waar alle organismen uit de zee veilig zijn.

Maar daarvoor moet een meerderheid van de landen zijn steun uitspreken tijdens een vergadering die op dit moment plaatsheeft in New York. Dit is een cruciaal moment voor ons allemaal als liefhebbers van de oceanen. Wij moeten laten zien hoe belangrijk de oceanen voor ons zijn en onze regeringen oproepen om ook hun steun uit te drukken. Met jouw hulp kunnen we van dit jaar het jaar van de oceanen maken. Onderteken onze petitie en laat de wereldleiders vandaag nog weten dat je een akkoord wilt over de beschermde gebieden in zee.

Greenpeace is uiteraard aanwezig op die bijeenkomst. Onze campaigners zullen alle voornemers van de #OceanLovers inzamelen om ze persoonlijk voor te leggen aan de deelnemers!

Zoals je ziet, zullen jullie voornemens de oceanen dus op twee manieren helpen: jij doet zelf iets voor de oceanen en elk engagement #OceanLover dat je neemt, is meteen ook een duidelijke boodschap aan de vertegenwoordigers van de Verenigde Naties: de #OceanLovers over de hele wereld vragen ook van jullie een voornemen. Wij willen de oceanen beschermen.

- Veronica Frank is campagneverantwoordelijke oceanen bij Greenpeace International.