Vandaag is het grootste beschermde mariene gebied ter wereld ingesteld in de Rosszee, voor de kust van Antarctica. Dit is een GEWELDIGE overwinning voor de walvissen, pinguïns en tandvissen die hier leven en voor de miljoenen mensen die opkomen voor de bescherming van onze oceanen.

Achter de schermen voert Greenpeace al jaren campagne voor de bescherming van de Rosszee binnen de  CCAMLR, de internationale commissie die verantwoordelijk is voor de bescherming van de zee rond Antarctica.

Elk jaar roepen Greenpeace, de coalitie van milieuorganisaties Antarctic Ocean Alliance en miljoenen mensen over de hele wereld de regeringen op om de juiste beslissingen te nemen. En elke keer denken ze dat het dit jaar uiteindelijk zal gaan gebeuren. Maar tot nu toe was er jaar na jaar altijd wel iets wat de vooruitgang belemmerde.

Grootste beschermde mariene gebied ter wereld

Deze keer hebben alle leden van de CCAMLR zich akkoord verklaard dat het tijd is om van de Rosszee een beschermd gebied te maken. Het reservaat in de Rosszee zal het grootste beschermde mariene gebied ter wereld worden, met een oppervlakte van 1.550.000 km2 (dat is ongeveer drie keer zo groot als Texas, twee keer Spanje of één keer Mongolië). Bijna drie vierde daarvan zal integrale volledige bescherming genieten.

De Rosszee wordt ook wel eens ‘de Laatste Oceaan’ genoemd en is door wetenschappers omschreven als de meest ongerepte ondiepe oceaan die nog op aarde bestaat. Merkwaardig genoeg begonnen we ons eigenlijk al af te vragen of hij wel ooit zou worden beschermd…

Om uiteindelijk een akkoord te bereiken over de bescherming van de Rosszee, werd een clausule opgesteld over een periode van 35 jaar. Dit betekent dat de leden van de CCAMLR over 35 jaar opnieuw moeten beslissen over de toekomst ervan. Om echt doeltreffend te zijn, moeten mariene gebieden natuurlijk wel op lange termijn worden beschermd, dus in de komende 35 jaar zullen we ervoor moeten zorgen dat dat er geen tegenstand meer is om de Rosszee als permanent reservaat in te stellen wanneer het statuut dan opnieuw moet worden bevestigd. Maar eigenlijk zijn we er wel van overtuigd dat dit tegen 2051 een eenvoudige beslissing zal zijn.

Deze overwinning hebben we samen met jou behaald. Nu moeten we op dit elan doorgaan en ervoor zorgen dat we ook voor de verre toekomst gezonde oceanen kunnen veiligstellen. Dit kan het decennium van de bescherming van de oceanen worden!

Willie Mackenzie is medewerker bij het biodiversiteitsteam van Greenpeace UK