Amazonewoud: link tussen ontbossing en veeteelt

Rapport - 6 juni, 2012
Veeteelt is vandaag de belangrijkste motor achter de ontbossing in het Amazonewoud. 62 procent van de ontboste gebieden zijn momenteel ingepalmd door vee. Hier vind je een overzicht van onze rapporten over dit onderwerp.

Slaughtering the Amazon, 2009 (uitvoerige samenvatting in het Engels, beschikbaar als pdf) Dit rapport is de vrucht van een jarenlang onderzoek naar de impact van de intensieve veelteelt in het Amazonegebied. Dit onderzoek heeft ook slavernij, rechtenschendingen van de inheemse bevolking en tal van sociale conflicten aan het licht gebracht.

Broken promises, 2011 (in het Engels beschikbaar als pdf). In dit rapport herinnert Greenpeace aan de verwoestende impact van JBS en zijn toeleveranciers op de autochtone gemeenschappen.

JBS Scorecard – FAILED How the Biggest meat company on the planet is still slaughtering the Amazon, 2012 . Dit rapport bevestigt dat er geen enkele vooruitgang is bij JBS. Het bewijst onder andere dat JBS nog steeds vee aankoopt van boerderijen in Xavante. Een tiental boerderijen zijn hierbij betrokken.

Don’t eat the Amazon – save it ! (beschikbaar in het Nederlands als pdf). Briefing in het Nederlands die de problematiek van veeteelt als belangrijkste motor achter de ontbossing in het Amazonegebied samenvat. Er is een link tussen de Braziliaanse vleesproductie en België.  

Onderwerpen